Мирослав Ненков отрече точенето на здравната каса

Мирослав Ненков отрече точенето на здравната каса | StandartNews.com

София. "Твърдението, че 31 болници точат здравната каса, е несериозно", каза в ефира на Дарик бившият здравен зам.-министър в служебния кабинет, с ресор болнична политика, д-р Мирослав Ненков в коментар, че проверка на НЗОК в 52 лечебни заведения е установила, че 31 болници са мамили касата с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация.

"По-скоро в тези болници са открити някакви нарушения. Например, ако инспекторите от здравната каса установят липсващ един подпис, цялата пътека пада независимо целия труд, който е хвърлен, парите, които са похарчени от болницата и че пациентът е излекуван. Проблемът на здравната каса е, че тя не проверява качеството, здравната каса проверява само подписи и документи", добави още д-р Ненков.

По думите му болниците трябва да получават пари освен за преминал пациент и за качество: „В момента здравната каса въобще не я интересува какъв е изходът от конкретния случай".

"Това е абсолютно медийно заглавие. Здравната каса иска примерно за пътека апандисит да съдържа 32 документа, които нямат отношение към диагнозата. Ако липсва едно от тези изследвания, веднага налага глоба. Ето ти го едно „източване" на касата, което не е никакво източване", коментира бившият зам. здравен министър.

По отношение на това, че са правени манипулации и лечение от лекари без специалност той уточни, че почти няма случаи лекари без специалност да не са с покритие с човек със специалност: „Това е документална греша, че човекът без специалност е посочил своето име и не е дописал името на лекаря със специалността. Нали не си даваме сметка, че като има 10 специализанти и трима специалисти анестезиолози, ще работят само специалистите, а специализантите ще ги гледат в ръцете - напротив, обратното е. но в документацията, която се попълва, се пише и името на специализанта и на специалиста".

Според него едно от най-сериозните установени нарушения е липсата на пациенти. „Не може да се каже в конкретния случай дали са използвани само налични данни на пациент да се отчете пътека или примерно, че човекът е отишъл до вкъщи да се изкъпе, защото болничната баня е отвратителна".

Все пак той подчерта, че има отделения, които наистина кретат и източват касата, защото не вършат добра работа нито като качество, нито като количество, но тези случаи са малко. „По-голяма част от случаите са такива, каквито ви казвам - не им достига един човек, за да бъдат регистрирани като най-висока степен на компетентност и те го намират по някакъв начин, а самото отделение предлага медицинска помощ, която е на чудесно ниво", уточни д-р Мирослав Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай