Министър Василева изкачва върхове за еко кампания

Министър Василева изкачва върхове за еко кампания | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще се изкачва на в. Мальовица и до Райското пръскало с алпиниста Боян Петров като част от кампанията „Яко е да си еко". Към тях могат да се присъединят всички, които поискат.

Първото изкачване ще бъде до връх Мальовица на 11 септември, а следващото ще бъде на 2 октомври по случай 25-годишнината на парк „Централен Балкан", където групата ще се изкачи до Райското пръскало.

„Аз съм благодарна, че Боян Петров се включи в кампанията ни. Освен, че е един от най-прославените ни алпинисти, той е и зоолог към Природонаучния музей и разчитаме той да запали хората", каза министър Василева.

„Смятам да науча хората как да се държат и какво да правят, когато са на територията на национален парк. За Мальовица съм подготвил няколко маршрута с различна трудност, тъй че всеки е добре дошъл. Скоро ще публикуваме и инструкции кой какво да носи, дори и да вали – пак ще отидем", каза Петров.

„Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето", смята Ивелина Василева. По думите й тези мрежи са с по-широка плетка, която позволява на делфините да се заплитат в тях.

„Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие. Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми", заяви екоминистърът.

По повод последния случай, в който делфинче умря край Ахтопол Василева каза, че на сайта на екоминистерството има публикувани съвети как да се помогне на бедстващ делфин.

„Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето", поясни Василева пред БиТиВи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай