Министър Ненчев: Случилото се в Мъглиж е тревожно

Министър Ненчев: Случилото се в Мъглиж е тревожно | StandartNews.com

Обсъждат създаване на Коалиционен съвет

"Обезпокоен съм силно от случилото се в Мъглиж. И в нашите складове имаме доста боеприпаси с отпаднала необходимост и това е един от моите основни приоритети. Търсим възможности за утилизация и то много бърза на тези боеприпаси, защото те са бомба със закъснител", заяви в Бургас военният министър Николай Ненчев. Той допълни, че вече е поставил проблема пред МС и настоява да се потърси възможност за закупуване на съвременни камери, чрез които да бъдат утилизирани боеприпасите по безопасен начин, безвреден за екологията.

Военният министър допуска, че не е изключено да се стигне до съкращения, но само в администрацията. Според него евентуалното свиване на щата, нямало да засегне по никакъв начин състава на армията.

Министър Ненчев коментира още, че няма големи възможности за повишаване на заплатите. "Основните ни приоритети в българската армия са модернизация и превъоръжаване, които очевидно ще бъде много трудно да извършим при положение че бюджетът е по малък от миналата година. Силно съм обезпокоен, защото през септември на срещата на върха в Уелс бе прието решение бюджетът на страните членки на Атлантическия договор в НАТО да бъде постепенно увеличаван, докато той достигне 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2020 година. Под това споразумение стои и подписът на българския президент и на мен оттук насетне очевидно ще ми бъде много трудно в разговорите с мои колеги да обясня защо България не спазва ангажиментите, които е приела", коментира военният министър.

Той посочи още, че е необходимо да се подобрят коалиционните отношения. "Трябва да има по-ясна формула, по която да се вземат решенията в коалицията. Нека го кажа направо. Ще предложа излъчването на Коалиционен съвет. Това е необходимо, за да бъдем по-внимателни към всяко едно решение на правителството и мнозинството в НС", заяви министър Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай