Министър Найденов се срещна с губернатора на Стара Загора

Министър Найденов се срещна с губернатора на Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с областния управител на Стара Загора Живка Аладжова.

В началото на разговора областният управител на Стара Загора Живка Аладжова изрази благодарност към военнослужещите от 61-ва и 2-ра механизирана бригада за овладяването на пожарите в региона, засегнали около 2500 дка обща площ. Общо 86 военнослужещи със специализирана техника помогнаха за локализирането на огнената стихия. Областният управител на Стара Загора изтъкна техния изключителен професионализъм, отзивчивост и гъвкавост при изпълнението на непосредствените им задачи и посочи, че с намесата на военните формирования са погасени и двата пожара, възникнали в местността "Зайчeва поляна" над гр. Стара Загора и в района южно от с. Змейово.

„Радвам се за високата оценка за действията на военните формирования, участвали в помощ на населението. Приносът към националната сигурност в мирно време, в случая – подпомагането на населението, е една от трите основни мисии на Българската армия, наред с отбраната и участието в мисии и операции зад граница", отбеляза министър Ангел Найденов. „Ето защо отчитаме, че има потребност от отделните военни формирования в определени части на страната", посочи в допълнение той.

На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с военни имоти на територията на Стара Загора. С оглед подобряването на условията на живот и на инфраструктурата в региона областният управител на Стара Загора Живка Аладжова помоли Министерството на отбраната да предостави на общината военен терен, върху който се планира да бъде изграден голям спортен център. Общината, от своя страна, ще се ангажира да предостави безвъзмездно жилища на нуждаещи се военнослужещи от областта.

„Надявам се, че така, както Министерството на отбраната има ангажимент към жителите на Стара Загора, регионалните и местни власти ще се ангажират с решаването на въпроси, засягащи нашите военнослужещи и семействата им", посочи министър Ангел Найденов и отбеляза, че в старозагорския регион са разположени важни за нас формирования.

На срещата бе взето решение да се актуализират документите за искането на общината за военния имот и да бъде регламентиран нормативно нейният ангажимент за предоставяне на жилища на военнослужещите. На нея присъстваха още началникът на политическия кабинет Иван Жерков и експерти от Министерството на отбраната.

Кметът на Стара Загора благодари на шефовете на службите за пожарна безопасност

Благодарствени адреси от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров получиха комисарят на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" Стара Загора – Стоян Колев, главните инспектори на Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" в град Стара Загора - Антон Колев, град Казанлък – Анчо Шишков и град Чирпан – Николай Стефанов, командира на II Тунджанска механизирана бригада - ген. Любчо Тодоров и изпълнителният директор на „Мини Марица - изток" ЕАД инж. Станимир Казлачев.В тях кметът им благодари за активното съдействие и адекватното решаване на критичните ситуации, създали се при възникването на пожарите от последните дни на територията на Община Стара Загора.
„Вярвам, че няма нищо по-скъпо от човешкото здраве и живот. Затова ви благодаря за професионализма, подкрепата, за самоотвержеността, с които защитавате сигурността и спокойствието на гражданите" - се казва още в благодарствения адрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай