Милиони в танца на Дънов

Бялото братство от София до Тасмания посреща днес Духовната нова година с паневритмия

Милиони в танца на Дънов | StandartNews.com

Знаменателна за милионите последователи на Петър Дънов се явява 2014 година. В нея се навършват 150 години от раждането на мъдреца, наричан още Учителя и Беинса Дуно. А точно днес пък се навърша век от честванията на Духовната нова година. По това време, но през далечната 1914 година, Дънов събира своя духовен кръжок за беседа, с която полага основите на философско-религиозната школа. Пред множеството 50-годишният феномен заявява, че от този момент започва Новата епоха. Разяснява, че денят ще остане паметен в историята на човечеството, особено за онези, които вникнат в него и го разберат. Според изследователи и тълкуватели на неговото учение Дънов е говорил за протичането на нови импулси към Земята, които ще повдигнат еволюцията на човека и неговото съзнание.

Именно за това днешната събота има особена символика за феновете на движението, съчетало християнските добродетели с постиженията на езотеричната наука и медицина и превърнали се в цяла една духовна методика за природосъобразен начин на живот. В центъра на Бялото братство на столичната улица ген. "Щерю Атанасов" също ще почетат юбилея. Призори ще бъде прочетена беседата, с която Дънов полага основите на своето движение преди век. След това дъновистите ще минат и през поляната за паневритмия в близост до Телевизионната кула. С този акт те ще синхронизират телата си с новия ритмус на Слънцето и Земята. Счита се, че при пролетното равноденствие не само в природата, но и в телата започва една обнова.

Посланик пред света

Взаимодействието между микро- и макрокосмоса е белязало цялото учение на Дънов. През последните 100 години неговите знания и прозрения са познати по целия свят. Колко обаче хора живеят според заветите и Учителя, никой днес не се наема да каже.

"Нямаме статистика, регистър или членска маса, че да знаем колко са последователите на Бялото братство по света, но вероятно цифрата е в милиони. Всъщност ние дори не подозираме колко популярен е Учителя по света", коментира Галина Герасимова, управител на издателство "Бялото братство". Онзи ден при нея дошли двама души чак от Чили. Взели си хотел за три дни с идеята само да видят и почувстват атмосферата около предметите, завещани от Дънов.

Колко популярен е Учителя в чужбина показват също и имената от световната култура и наука, които живеят според формулираните от българина канони. Преподавателят по културна история на Европа проф. Хари Салман, говорейки за българите на своите студенти, ги нарича народа на Дънов.

Нашумелият с изследванията си върху новите свойства на водата проф. Масару Емото също никога не пропуска да спомене коя е родината на Дънов. При първото си посещение у нас на японския учен е зададен следният въпрос: "Кажете ни каква молитва използвахте, за да изчистите водата в замърсеното езеро". По това време Емото прави експерименти, в които доказва, че водата има памет, а слова като "любов" и "благодарност" могат да филтрират цял водоем. Та на този въпрос Емото отговаря: "Вие си имате молитвите на Дънов, казвайте си ги тях".

Към неговите книги, попили мъдростта на Вселената, е посягал и бащата на теорията за относителността Алберт Айнщайн. През 1989 г. френското радио RDF обнародва архивен запис, в който самият Айнщайн казва следното: "Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България".

Идеите на школата му се разпространяват от чужденци, посетили го в България, и отнесли със себе си спомена за него, както и от българи, споделили впечатленията си навън.

"Още през 1939 година хора от 17 държави идват в България да му се поклонят. Нали си представяте какъв успех е това, защото тогава не е имало нито интернет, електронна поща, нито Фейсбук", отбелязва Герасимова.

Така за Петър Дънов се заговаря в почти всички световни университети. През май 1939 година професор Алфред Ломони от Тулузкия университет изнася лекции пред 20 свои колеги професори за идеите на Петър Дънов, които определя като "необходими за възраждането на културата и за откриване на нови хоризонти пред човечеството."

Забележителният реформатор на Римокатолическата църква папа Йоан XXIII казва: "В днешната епоха най-големият философ на земята е Петър Дънов."

През 1996 година при първото си посещение в България световният лидер на модата Пако Рабан също първо отиде и се поклони на гроба на своя духовен учител Петър Дънов. Пред журналисти той сподели: "Дънов е един от най-великите философи на епохата на Водолея. Учението му ще бъде основа на духовната култура на новото столетие."

Формулите

Според Дънов лечението на душата и тялото се осъществява с укрепване на връзката с Бога, който е в нас и около нас. За това помагат молитви и така наречени духовни формули за утвърждение. Те се изричат в най-различни състояния и дават баланс и връзка с божественото. Например: "В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа". "Христос е винаги над нас и между нас. Да си идем с Христа в душите. Да отворим душите и сърцата си и Той ще влезе да ни благослови. Амин!".

"Учението на Дънов е изключително актуално днес, защото то почива на осъзнаването ни и на това как да трансформираме негативните състояния - стрес, страх, гняв - в позитивни", отбелязва управителката на издателство "Бялото братство".

През 1922 Беинса Дуно започва да дава първите си упражнения в тази насока. Той учи например в едно малко тефтерче човек да си записва с плюсове и минуси, когато му е минала съответно позитивна или негативна мисъл в главата. "И когато човек го прави цяла седмица, първо свиква да се самонаблюдава, а после и да разпознава тези състояния и бързо да излиза от тях", разясняват последователите на Дънов.

В много от беседите си мъдрецът говори за почит и уважение между хората, за хубавите отношения. Той заявява, че хората много бързаме да се произнесем за един човек, че е лош, но то е все едно да кажеш за една зелена ябълка, че не е хубава. А тя просто не е узряла.

Пролетни съвети

С цел баланс, узряване и еволюцията на съзнанието, учението на Дънов издига в култ движението и връзката с природата. През пролетните месеци Беинса Дуно казва да се работи поне по един час със земя. През април и май е много добре за тялото ти да те намокри дъжд до кости. Дънов съветва всяка седмица качване на планина и дишане, което разтваря нашия биоенергиен и божествен потенциал. Пиенето на гореща вода на малки глътки пък изпотява и изхвърля токсините.

"Ако трябва с една дума да опиша цялото учение на Учителя по-рано, тя щеше да бъде "трансформация". Сега обаче бих го определила като "равновесие", обобщава Герасимова, която от 25 години се е посветила на словото на Дънов. Споделя, че в зависимост от времето ние взимаме от него онова, от което имаме най-много нужда. Сега в този силно поляризиран свят човекът живее в перманентен страх и стрес. Така хармонията и балансът стават най-дефицитната "стока". "Само като прочета две странички от беседите му в мен мигновено настъпва спокойствие. Каквото и да се случва наоколо, тази енергийна вибрация, която стои зад думите, ни вкарва в едно състояние на хармония", заявява Галина. Същият ефект, но още по-силен имал и танцът паневритмия. Той дава една завършеност на учението заедно с беседите, книгите и музикалното творчество на великия българин. "Българската паневритмия се играе в цяла Европа, в далечна Япония, Канада, дори в Конго и Тасмания", заключава Галина Герасимова.

"Пентаграм"-ът влезе и в университетите

Наред с източни медитативни техники като Таи Чи и Ци Гун и българската паневритмия си проби път към университетите. Миналата година у нас бе защитен първият докторат по паневритмия в Национална спортна академия, а негов автор е Людмила Червенкова. В академичния си труд тя доказва с редица изследвания, че духовна гимнастика на Дънов стабилизира психо-емоционалното състояние на човека, в много случаи се наблюдава и нормализиране на кръвното налягане.

Танцът паневритмия има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича "Слънчеви лъчи", а третият - "Пентаграм". Той се играе от 22 март до 22 (от деня на пролетното до деня на есенното равноденствие) рано сутрин при изгрев слънце на открито и сред природата. Тогава енергията около нас е по-жива и зареждаща, казвал Дънов. Слънцето е център на цялото учение, не като физическо тяло, а като символ на живота. Танцът се играе в кръг, в чийто център застават музикантите. Едни движения балансират отрицателните течения, други положителните, а трети хармонират човека с макрокосмоса и природата. "Паневритмията е наука, която регулира физическите, духовните и умствените функции на човека. Тя е метод на разумните същества за самовъзпитание", казвал приживе Учителя Петър Дънов.

Паневритмията съдържа дълбока философия - в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

На физически план танцът, даден от Дънов, е един от ефикасните методи за придобиване на равновесие. Запознатите с неговите тънкости го казват, че той повлиява благотворно на физическото и душевното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на духа, душата и тялото на човека. При практикуването му човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с ритмуса на Земята и цялата Вселена.

Баща му поп Константин пръв служи на български

Петър Дънов е роден на 11 юли 1864 г. (29 юни стар стил, Петровден) в село Хадърча (днешно Николаевка), област Варна. Той е потомък на два будни възрожденски рода във Варненската кааза. Дядото по майчина линия - чорбаджи Атанас, е човекът, който е бил кмет на село Николаевка. Заедно с Иларион Макариополски двамата се борят за независима българска църка и училище. Чорбаджи Атанас прави първото школо с селото, където всъщност учител става бащата на Дънов поп Константин Дъновски.

Впоследствие семейството се премества във Варна, където бащата на Дънов става свещеник, който служи на български. Той заедно със своя тъст организират и първото БГ училище в морската ни столица. До този момент литургиите са се водили само на гръцки език.

Петър Дънов завършва Варненската гимназия. Интересна подробност е, че бащата дава на сина си свободата да учи в протестантско училище, каквото е методисткото в Свищов. Най-добрите после биват изпратени в САЩ. Именно така Петър Дънов заминава за Страната на неограничените възможности. Там завършва семинарията Дрю в град Медисън. Между 1890-1893 учи в Теологическия факултет на Бостънския университет. Паралелно с това бъдещият духовен учител изкарва 2-годишен курс по медицина. "С това ясно заявява намеренията си, че ще дойде да лекува душата и тялото на народа си", казва Галина Герасимова, управител на издателство "Бялото братство".

Периодът на Учителя след идването му от САЩ 1895-1900 г. не е добре изследван. Знае се, че е бил секретар на първото читалище във Варна "Петко Славейков". Там са участвали легендарният Капитан Петко войвода, именитият градоначалник Кръстю Мирски. От 1901 г. до 1912 г. пътува из селищата на България, изнася сказки и прави френологични изследвания на избрани представители от българския народ. От 1914 г. Дънов се установява трайно в София. Още във Варна той избира първите си трима ученици. Единият от тях е православен, другият католик, а третият протестант. С това той дава ясна заявка, че школата му ще обединява християните по света. През лятото на 1929 г. Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера.

По традиция големият събор на последователите на Дънов - "Бялото братство" - се прави край петото езеро на Рила - Бъбрека, на 19 август, по стар стил Преображение Господне. Тогава се чества настъпването на Божествената Нова година.

Вярва в еволюцията на душата

Различните аспекти в учението на Петър Дънов са изложени и развити в около 4000 негови проповеди, изнасяни в периода 1914-1944 година. Те са публикувани в няколко многотомни поредици: лекции пред Общ окултен клас, лекции пред Специален окултен клас, неделни беседи, съборни беседи, утринни слова и други. Главните категории в Дъновизма са любов, мъдрост, истина, правда, добродетел, но и как те да бъдат прилагани в ежедневието. В центъра на цялата доктрина обаче стои Исус Христос - живият Бог, който е в нас. Тълкувайки евангелските текстове и онова, което неговото боговдъхновено съзнание формулира, Дънов утвърждава максимата, че "Христос е Глава на Великото Всемирно Братство". Той изтъква, че Божият син е един и неделим и представлява в макрокосмичен и психологичен план най-пълната изява на Любовта като принцип в Битието. Под термина Велико Всемирно Братство, пък Дънов разбира организъм, съставен от еволюиралите човешки души и девет ангелски йерархии. Най-отгоре стоят Серафими - Братя на Любовта и Херувимите - Братя на Хармонията.

Школата му признава прераждането. Това и учението, че Бог е в човека, поради което нямаме нужда от посредник, го конфронтират леко с църковните канони.

Въпреки, че църквата не признава прераждането, това не променя толкова много нещата, коментира Герасимова. Защото и Учителя е казвал, че е важно как сега живееш, а не в минал живот. Той казва така: "Глупавият живее с миналото, умният живее с бъдещето, а мъдрият живее с настоящето".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай