Мигрантите от Сирия намаляват, у нас идват от Ирак

Мигрантите от Сирия намаляват, у нас идват от Ирак | StandartNews.com

 Променя се структурата на бежанския поток. Доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и намалява - при това доста значително, потокът от Сирия. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на пресконференция в Министерския съвет.

„Това променя и поведението на тези, които преминават нелегално границите ни, поведението им на територията на страната и възможностите ни да реагираме на исканията им за получаването на статут в България", заяви още Бъчварова.

И допълни: "Другият фактор, който променя ситуацията е, че следвайки своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия. Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес", т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад".

По думите ѝ,  това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията в страната, защото последния месец и половина се надвишава капацитетът на центровете за настаняване на мигранти.

„Определяме няколко основни опасности за страната ни. Първо – да се увеличи постепенно броят на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание", поясни вътрешният министър, цитирана от Фокус.  Тя  напомни, че бежанският натиск към страната ни е спаднал с около 20-30% спрямо предходната година. Според министър Бъчварова е възможно и „рязко нахлуване" от българо-турската граница, но то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай