Международният съвет за паметници на културата осъди реставрациите на крепости у нас

Международният съвет за паметници на културата осъди реставрациите на крепости у нас | StandartNews.com

Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) осъди остро реставрациите на крепости у нас. Това става ясно от писмо до президента, правителството и народното събрание на България, публикувано на страницата на българския клон на ОКОМОС.

"По време на последната си среща, проведена в Париж на 9-10 март 2015 година, Бордът на ИКОМОС беше официално информиран от Българския национален комитет на ИКОМОС за тревожни тенденции в съвременната политика за консервация и реставрация на културното наследство в България, които са застрашили значимо и видимо редица културни паметници в страната ви. ИКОМОС е също така дълбоко загрижен, че подходите на тази политика могат да доведат до негативни последици по отношение на културните ценности, вписани в Световната листа на културното наследство на ЮНЕСКО", пише в него.

"ИКОМОС разбира, че промените в политиката са били мотивирани от усилието да се подкрепи регионалното развитие в страната чрез засилване на културния туризъм. Въпреки че политиката за подкрепа на местните общности може да бъде приветствана, представените случаи в доклада до Борда на ИКОМОС ясно доказват, че процесът е стимулирал мащабна тенденция на хипотетични реконструкции върху руините на археологически обекти в България. Така, вместо да се открои значимостта на засегнатите паметници, мащабната замяна на лисващите оригинални материали и форми разрушава духа на тези паметници и места. Замествайки оригиналните структури, тези реконструкции на практика фалшифицират историята и причиняват необратима загуба на автентичност. В допълнение, те могат да направят невъзможно всяко бъдещо научно изследване.

Подобни реконструкции влизат в противоречие с международно приетите научни подходи на консервация и реставрация и нарушават принципите на Венецианската харта и Документа от Нара за автентичността, както и Оперативните насоки за прилагане на Конвенцията за световното наследство (параграф 86), подписана от България", пише още в позицията.

От международния съвет настояват за незабавно спиране на реконструкциите в страната и осигуряване на подходяща научна оценка на тяхното въздействие, което да гарантира, че всички предприемани в бъдеще действия за консервация и реставрация в България ще следват принципите и етиката на научната консервация и реставрация, дефинирани във Венецианската Харта и останалите документи на ИКОМОС, както и в основополагащи международни документи (Оперативните насоки за прилагане на Конвенцията за културното наследство (параграф 86 в частност).

Цялото писмо може да видите ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай