Международен ден на децата, болни от рак

Международен ден на децата, болни от рак | StandartNews.com

Международният ден на децата, болни от рак, отбелязваме на 15 февруари. Символът за съпричастност към децата, страдащи от онкохематологични заболявания е златната панделка.

В България средно за година от рак се разболяват между 100 и 150 деца, които са от новородени до 18 годишни младежи.

"Ние сме организация на родители на такива деца и от 2010 г. отбелязваме този ден като идеята е да повишим също чувствителността на обществото към проблемите, които има в България. Да обърнем внимание на институциите и те да обърнат внимание на всички проблеми, които има в България", обясни пред БНТ Петя Александова, зам. председател на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

"Тук в България имаме голям проблем с лекарствата, защото има лекарства, които са по протокол за лечение за основните онкозаболявания при децата, но те не са от доста години в позитивния списък, така че за съжаление проблемите се задълбочават и аз смятам, че е крайно време държавата да застане зад този проблем и да реши кардинално въпроса с тези лекарства, защото както се казва, че детското здравеопазване в България е безплатно, то никак не е така по отношение на децата с онкозаболявания", добавя тя.

Целта на днешния ден е да покаже, че децата, болни от рак имат право на адекватно лечение и грижа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай