Местят шосето за Гърция

Местят шосето за Гърция  | StandartNews.com

Участък от пътя за Гърция в района на Кресненското дефиле може да се отклони, за да пътуват безопасно шофьори и пътници. Става въпрос за района преди Малкия тунел в посока Кресна, където в момента работници на фирмата – изпълнител обрушва опасните скали по ската над шосето.

Това се наложи, след като на 5 март сутринта падна огромно свлачище. То затрупа и двете ленти с над 50 кубика скална и земна маса

. Експертите решиха, че не бива само да се почисти шосето и да се пусне движението до следващия дъжд и поредното срутване на камъни и скални отломки. Те прецениха, че трябва да се извърши обрушване на опасните скали, които са надвиснали над пътя. Работата вече е на финалната права. Остават довършителни дейности.

„До края на идната седмица сме готови да пуснем движението. Очакваме само решението на АПИ и проектантите дали да изтеглим оста на пътя вляво в посока Сандански, за да не минават колите точно под ската. Това ще намали риска за пътуващите. Смятаме, че може изместването на шосето да е с най-малко 2-3 метра, но последната дума е на експертите. Те ще вземат предвид виражите, наклоните и всички останали характеристики на пътния участък", заяви в неделя Христо Савев, който е един от собствениците на фирмата, която укрепва ската.

Ако теренът позволява, отклонението може да е и до 7-8 метра. Под ската пък ще се изгради джоб – стена. Тя представлява конструкция, зад която ще се събира свлеклия се от склона почвен и скален материал. След приключване на дейността комисия от специалисти от Агенция „Пътна инфраструктура" и КАТ трябва да приемат ремонтирания обект и да дадат разрешение за пускането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай