Медиана: БСП води на ГЕРБ с 5.5%

Доверието към Орешарски се е покачило с 6%

Медиана: БСП води на ГЕРБ с 5.5% | StandartNews.com

София. "Шест партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента – БСП, ГЕРБ, ДПС, България без цензура, Реформаторски блок и Национален фронт за спасение на България (НФСБ)", каза на пресконференция Кольо Колев, директор на агенция Медиана, предаде БГНЕС.

На въпрос "Ако днес, сега, имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?", 24,8% от гражданите отговарят, че биха гласували за БСП (Коалиция за България), 19,3% за ГЕРБ, 9,5% за ДПС.

За България без цензура към февруари 2014 година биха гласували 7,1% от гражданите, а за Реформаторския блок 6,4%. Национален фронт за спасение на България събира 3,3% избиратели, ако изборите се провеждат сега.

Изследването на агенцията обхваща 1008 души и е проведено в периода 3-7 февруари.

"Прави впечатление значителното нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура", подчерта Колев. Спред социолога това се дължи на пренасочване на електората на ГЕРБ и Атака към новосъздадената партия на Николай Бареков.

Съотношението между управляващи и опозиция са практически изравнени, но управляващите вземат съвсем малък връх.

"Към момента "Атака" и АБВ не дават индикации, че са способни да прескочат изборната бариера и да излъчат евродепутат", категоричен бе Колев, който разясни, че рейтингът на политиците ясно показва наличието на предизборна ситуация, а това е характерно преди избори.

"Въпреки че песимизмът остава доминираща обществена нагласа, той значително е намалял през последните 2 месеца", каза Колев.

"По отношение на общественото и икономическото развитие на страната той е спаднал с 13% в рамките на 2 месеца, а по отношение на личните перспективи – с 11%. Тъкмо поради тези причини може да се каже, че наблюдаваме "плах оптимизъм", добави социологът.

Според Колев появата на този нов оптимизъм дава отражение и върху доверието към правителството на Пламен Орешарски, като доверието се е покачило с 6% в рамките на два месеца, а разочарованието е спаднало с 2%. 34% от избирателите искат оставка на правителството, но 45% желаят то да продължи да работи.

"Като цяло въпросът за властта се прехвърля върху изборите за ЕП, а огромна част от анкетираните отговарят, че те са важни и значителна част от хората искат да гласуват на тях", отбеляза социологът и обясни, че се наблюдава консолидация на избирателите около своите партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай