Мъже на токчета в поход срещу насилието над жени

Мъже на токчета в поход срещу насилието над жени | StandartNews.com

София. Мъже на токчета и жени с боксови ръкавици предприеха осмомартенски поход срещу насилието над жени по булевард "Витоша", въоръжени с плакати "Приеми "Не" за отговор", "Извърви един километър на нейните обувки" и "За насилието няма извинение", предаде БГНЕС.

 

Инициативата цели да покаже съпричастността на мъжете към женската част, а идеята за събитието е фактът, че всяка четвърта жена в България е жертва на насилие.

 

"Днес сме тук, за да отбележим не само Деня на жената, но и да покажем съпричастност към борбата с насилието срещу жените. Това е сериозно явление и засяга много хора. Тъкмо заради това трябва да се вземат конкретни мерки срещу извършителите, както и да се осигури по-адекватна защита на самите жени", каза изкаралият вече половин ден на високи обувки Теодор Стойчев.

 

Пресаташето на представителството на ЕК в България си призна, че въпреки, че обува такива обувки за пръв път, се чувства добре с високите токчета и няма нито едно падане от сутринта. Стойчев подчерта, че по-скоро мъжете трябва символично да "походят в обувките на жените" и да се поставят на тяхно място, като днешният ден е хубав повод, за да се поговори с усмивка за сериозните проблеми.

 

Оборудвана с червени боксови ръкавици, изписани с послания във връзка с насилието над жените, 17-годишната Стела разказа, че българките заемат водещи места в света по отношение на по-ниски заплати в сравнение с тези на мъжете. "Днес жените все още не са равнопоставени и трябва да работят, за да имат много повече реални права", каза Стела и наблегна на това, че когато една жена трябва да изпълнява задълженията си, да ходи на работа и да изкарва пари, е равнопоставена, но когато стане дума за правата й, не е съвсем така.

 

Евродепутатът Антония Първанова също сложи боксовите ръкавици, но за кратко. Каза, че не се чувства добре в ролята на мъж, който бие и не е това начинът за разрешаване на проблемите. Евродепутатът разказа и за силното впечатление, което й направи по-рано днес разгорещена дискусия, на която бяха засегнати мерките за защита на жените от насилие. 

Заредени с настроение и на пъстроцветни токчени обувки мъжете обясняваха, че е трудно да се върви, но въпреки това трябва да бъдат съпричастни към нежния пол. След похода мъжете участваха и в специален спринт на високи токчета, а за най-добрите ще имаше и награди. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай