"Мъж на годината" - алпинист, писател или физик

"Мъж на годината" -  алпинист, писател или физик  | StandartNews.com

Боян Петров, Милен Русков и Теодосий Теодосиев са тримата финалисти

София. Алпинистът Боян Петров, писателят Милен Русков и физикът Теодосий Теодосиев са тримата номинирани в класацията "Мъж на годината" за 2014 г. на "Дарик".

Покорителят на върховете е отличен за изкачването на три осемхилядника за един сезон. Той стана първият българин, триумфирал на втория по височина в света К2 в Каракорум.

Авторът на "Възвишение" спечели наградата за литература на Европейския съюз за 2014-а, а за две години от издаването романът му се превърна в истински бестселър.

Теодосий Теодосиев придоби заслуженото прозвище "златния физик на България". Преподавателят създаде специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади.

Гласуването вече стартира на официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg и ще продължи до 12 януари 2015 година.

Само с няколко точки разлика от челната тройка остана Григор Димитров. Висок вот събра и столетникът дядо Добри, който е пример за добрина и честност на поколения българи. Сред номинираните се откроиха още отец Иван от Нови хан, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай