Манолова сезира ДАНС за каналджийство и деца бежанци

Манолова сезира ДАНС за каналджийство и деца бежанци | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира ДАНС за каналджийство. Националният защитник обясни, че проверки на институцията установили, че непридружаваните деца бежанци се настаняват в общи помещения в центровете и са формално придружени, а според законодателството непридружените малолетни и непълнолетни деца трябва да се настаняват в места със специални условия, каквито няма в центровете у нас. Опасност, по думите й, e възможността за радикализиране на децата бежанци.

"По време на проверките, които през миналата седмица и вчера извършихме в центровете на Държавната агенция за бежанците, получихме сигнали за каналджийство и трафик. Според мен е абсурдно институциите да сме просто наблюдатели как деца влизат нелегално в България и след това потъват в тъмните канали на каналджийството отново през границата в неизвестна посока", бе категорична Манолова.

И допълни: "Ако не упражня всичките си правомощия, ще се чувствам съучастник в това престъпление и наистина недоумявам как маса държавни институции просто констатират как деца влизат незаконно и изчезват с неустановено местожителство някъде в Европа".

Омбудсманът поясни, че се е срещала с деца и е установила, че те пътуват абсолютно сами - нямат пари, нямат телефони, а просто някаква имагинерна крайна цел, в която имат роднина в Австрия, Норвегия или друга страна.

В тази ситуация обаче възникват редица обезпокояващи въпроси според Мая Манолова: "Как ще стигнат до там? Кой ще плати? Дали ще плати? Дали децата няма да платят с престъпление, проституция, кражби, трафик? Дали част от тях няма да станат донори на органи? Дали няма да се радикализират заради тежката ситуация, в която са попаднали, прекосявайки Европа. Не можем да останем безразлични", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай