Манолова иска ревизия на "Топлофикация София"

Манолова иска ревизия на "Топлофикация София" | StandartNews.com

Ще изпратя искане до енергийния министър Теменужка Петкова да разпореди финансова ревизия на „Топлофикация София". Това заяви националният омбудсман Мая Манолова пред БНР, във връзка с плащане на юрисконсултски такси със сметките за парно.

„Въпросите, които настоявам да бъдат изяснени чрез механизмите на финансовия контрол, е какво се случва със събираните от „Топлофикация" юрисконсултски възнаграждения? Колко пъти дружеството ги събира, как ги осчетоводява и за какво ги харчи", обясни тя.

По отношение на това кога ще спрем да плащаме юридически такси със сметките за парно, Манолова посочи, че си задава въпроса колко независим е независимият регулатор КЕВР. „След като председателят на КЕВР пое ангажимент пред гражданите публично, че ще започне процедура за промяна на общите условия, в които да бъде забранено на топлофикациите да си начисляват юрисконсултски възнаграждения, той напрактика се отметна от поетия си ангажимент", заяви тя. „Позова се на това, че неговите юристи не могат да се справят. Тези към Конституционния съвет към омбудсмана изготвиха становище, което съм изпратила надлежно на регулатора. Сега разбирам, че щял да се консултира и с друго юристи", коментира още омбудсманът.

Според нея се стига до въпроса на кого служи Комисията за енергийно и водно регулиране. „Вместо да следи за законността и почтеността между монополните топлофикации и гражданите, тя реално е взела страната на дружествата", продължи Манолова.

Омбудманът коментира и жалбите от граждани за цената на парното от 1 юли: „Цената на топлото е решено да падне с 4.5%, при положение, че цената на природния газ от началото на годината е паднала с 31% - на практика топлофикациите намаляват веднъж цената с 5.5% и сега с 4,.%. Останалите 21% трябваше да отидат за намаляване на изкупната цена на тока, който се произвежда от „Топлофикация", което да се отрази на крайната цена на тока, който плащат битовите потребители. От заседанието виждаме, че токът няма да бъде променен като цена".

От тези 31%, с които се намалява цената на природния газ се разпределят – 21% в полза на „Топлофикация" и 10% в полза на хората, които ползват парно, изтъкна Манолова.

„Изготвих доклад, предложих решение, събрах всички институции, от които зависи защитата на гражданите от „Топлофикация", сезирах Върховния касационен съд по отношение на такса „Сградна инсталация", сезирах Конституционния съд за юрисконсултските възнаграждения, писах на еврокомисаря за защита на потребителите, участвам в работна група за предложения за промени в Закона за енергетиката", добави омбудсманът.

„Търпението на българските граждани се изчерпва, както и моето. Ако КЕВР не изпълни поетите ангажименти към тях, ще използвам целия механизъм от средства, с който разполагам", категорична бе Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай