"Македонският Самуил" три пъти по-скъп от нашия

"Македонският Самуил" три пъти по-скъп от нашия | StandartNews.com

Паметникът на Цар Самуил в Скопие струва 1,5 милиона евро, което е точно три пъти повече от стойността на българската статуя (500 хил. евро), предизвикала вълна от спорове последните дни.

Директорът на Историческия музей проф. Божидар Димитров, че в Македония има и по-скъпи паметници като този на Александър Македонски, който струва 16 милиона евро.

„За сравнение – този на Кан Крум в Пловдив струва 400 хиляди лева", изтъкна проф. Димитров.

„Това може да бъде обяснено с думата „корупция". Тези хора в Скопие дават непрекъснато доказателства, че са българи. И това, че са толкова корумпирани, също е едно доказателство", заяви той.

„Един български владетел трябва да има по-класически и изчистен образ. Мисля, че това е нормалният начин. На мен и на голяма част от българските граждани им харесва". Така коментира българския паметник лидерът на ВМР и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред бТВ.

Статуята породи редица коментари заради мястото, на което е поставен, вида му и отразяващите светлина очи.

„Имаме странното качество да оплюваме всичко. Какво не им харесва? Аргументи най-различни, глупави. Къде да бъде поставен? В краен квартал да го нарежат с флексове ли?, попита Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай