Лунен спектакъл гледаме днес

Явлението ще може да се наблюдава и от България

Лунен спектакъл гледаме днес | StandartNews.com

На 5 май от територията на България ще може да се проследи второто за годината лунно затъмнение и първото от полусянката на Земята, съобщава БТА.

Явлението ще започне в 18:14 ч., когато Луната ще започне да навлиза бавно в земната полусянка. Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20:23 ч. - броени минути преди лунния изгрев за София, което означава, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв край на своя диск.

Физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН уточнява, че явлението няма да бъде видимо дълго време, тъй като лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за сравнително кратък интервал - докъм 45 минути, според магнитуда на затъмнението.

Наблюдателите от Източна България ще имат предимство, тъй като във Варна Луната ще изгрее в 20:13 ч. и следователно оттам явлението ще се наблюдава по-дълго време, включително и в момента на максималната фаза в 20:23 ч.

Затъмнението ще се наблюдава най-добри на открити пространства и с бинокъл. Луната ще напусне полусянката на Земята в 22:32 ч.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните са видими от много по-обширна част от земното кълбо. Затъмнението на 5 май ще се наблюдава от Азия без най-северните ѝ райони, Австралия, от Европа без най-западните ѝ части и без Скандинавския полуостров, от Африка и Антарктика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай