Летището в Брюксел - затворено поне до петък

Летището в Брюксел - затворено поне до петък  | StandartNews.com

Летището в Брюксел, което стана арена на терористичните атаки в началото на седмицата, ще остане затворено най-малко до петък. Това съобщават от родното министерство на външните работи.

От МВнР информират за актуалната обстановка в Белгия и съвети към българските граждани, пребиваващи в и пътуващи за страната:

МВнР уведомява, че след терористичната атака на 22 март т.г. в Белгия е въведена максималната, четвърта степен на риск от терористична заплаха. Въведени са засилени мерки за сигурност по летища, пристанища и други стратегически обекти.

Транспортните комуникации в Брюксел и около белгийската столица постепенно се възстановяват, но остават затруднени.

Летището ще бъде затворено най-малко до петък, 25 март, включително. Някои авиокомпании пренасочват полетите си към летищата в Шарлероа, Лиеж и др. По границите на Белгия се извършват проверки, което предизвиква задръствания, но границите не са затворени.

Наземният градски транспорт в столицата е възстановен. Метрото е частично отворено, като остават затворени някои станции. Основните железопътни гари (Централна, Миди, Северната гара) са отворени. Заради извършваните проверки на входа на гарите се образуват опашки. Остават затворени гарите Шуман, Мерод, Конгре, Шапел и гарата на летището.

МВнР съветва българските граждани, които планират пътуване до белгийската столица и до Белгия, внимателно да преценят неговата неотложност. Да следят информациите от летищните власти и авиокомпаниите, както и актуалното разписание на самолетните полети. Въведените по летищата мерки за сигурност налагат пътниците да се явяват няколко часа преди полета. За вече пребиваващите в Белгия се препоръчва редовно да следят съобщенията и да спазват стриктно разпоредбите на официалните местни власти. Всички да проявяват повишена бдителност и внимание.

Препоръчва се на българските граждани, краткосрочно пътуващи до Белгия, да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай