Лесна рецепта за перфектната пуйка за новогодишната трапеза

Нова година се слави като празника на месото

Лесна рецепта за перфектната пуйка за новогодишната трапеза | StandartNews.com

След дългите коледни пости, Нова година се слави като празника на месото. Ако по Коледа сте наблегнали на тестени ястия и сладки, сега е времето да се завърнете към основните храни, богати на протеини. Тъй като през цялата година ядем пилешко и свинско, на 31 декември е добре да разнообразим менюто си, добавяйки към него и крехко пуешко месо, пише tialoto.bg. За да бъде ястието по-празнично, ще добавим към него и бадеми. 

Необходими продукти:

1 пуйка (около 3 кг)

400 г кайма

300 г бадеми

1 стрък праз

1 голям портокал

3 варени картофа

2-3 скилидки чесън

масло

олио

2-3 стръка розмарин

кимион

звездовиден анасон

канела

черен пипер

червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете фино праза, а скилидките чесън ги нарежете наполовина. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете последователно праза, чесъна и каймата, докато стане на трохи. Картофите и обеления портокал нарежете на кубчета и заедно с целите бадеми добавете към каймата. Овкусете с подправките на вкус и разбъркайте. Напълнете с тази плънка вътрешността на пуйката и затворете отвора с парче от портокала.

Направете прорези на различни места по птицата и пъхнете под кожата по малко масло. Намажете от всички страни с олио, след което поръсете с двата вида пипер, малко канела и сол. С намазнени ръце втрийте подправките в кожата. Сложете пуйката в намазнена тава, покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 3-4 часа. След това махнете фолиото и допечете до зачервяване. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай