Лекарите предупреждават кои лекарства да не се смесват с алкохол

Хапчета и алкохол водят до непредвидими последици

Лекарите предупреждават кои лекарства да не се смесват с алкохол | StandartNews.com

Лекарите предупреждават кои лекарства да не се смесват с алкохол

Ако инструкцията за прием на дадено лекарство не съдържа предупреждение за несъвместимост с приема на алкохол, това означава само, че не са провеждани отделни проучвания по този въпрос, според медиците. Но като цяло алкохолът не е желателно да се употребява по време на приема на всякакви хапчета.

Първо, това може да доведе до непредвидими последици. Спиртните напитки могат да променят ефекта от лекарството, провокирайки нежелателни химични реакции. Второ, има списък с лекарства, които категорично не са подходящи за смесване с алкохол. Това са преди всичко антибиотиците (доказано е, че тяхната ефективност при взаимодействие със спирт намалява) и психотропните лекарства (сънотворни, транквиланти и др., които заедно с алкохола водят до непредсказуемо поведение).

Антидепресантите също не се комбинират с алкохол. Лекарството отпуска човек, а алкохолът, напротив, води до активиране на нервната система. Като цяло той е изключително негативен за човешкия мозък. Лекарите не съветват да се смесва алкохол и с хапчета, които намаляват кръвното налягане. Спиртните напитки стесняват кръвоносните съдове и ефектът от лекарството се свежда до нулата. Понякога налягането дори се повишава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай