Лекарите настояват за особен подход при лечението на грип

При съмнение за грип да не се самолекуваме

Лекарите настояват за особен подход при лечението на грип | StandartNews.com

Лекарите настояват за особен подход при лечението на грип

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че всяка година до 650 000 души умират от грип. При това се подчертава, че много често за това е виновно неправилното лечение. Първо, повечето хора започват погрешно да приемат антибиотици - срещу грипа те просто не работят, а на всичкото отгоре унищожават полезната микрофлора, която е в оснотата на имунитета на човека.

Второ, заразените рядко отиват на лекар. Грипът може да премине без усложнения, но може да доведе и до смърт. Само специалист може да определи степента на заболяването и да предпише правилната терапия. Освен това симптомите на грипа са сходни с тези на редица други заболявания, което предполага напълно различно лечение. За неговото лечение са подходящи само специални антивирусни средства, които намаляват риска от усложнения няколко пъти. Те са особено ефективни, когато се приемат през първия или втория ден от заболяването.

Често пациентите са убедени, че самият организъм ще се справи с болестта, без да вземат под внимание сложната имунна реакция на организма. Грипът отнема много голяма част от силите на човек и съществува риск от развитие на други инфекции и усложнения. При съмнение за развитие на болестта в никакъв случай не трябва да се ходи на работа и да се посещават обществени места. Това води до разпространение на коварното заболяване и до развитие на допълнителни инфекции, които се „лепят” към отслабналия организъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай