Лъч надежда за Гергана

Щях да получа инфаркт от щастие, признава Червенкова

Лъч надежда за Гергана | StandartNews.com

София. Лъч надежда се появи за Гергана Червенкова. Българката бе заплашена да лежи 68 години в щатски затвор заради обвинения за престъпления, свързани с наркотици и измама. Майката на две деца твърди, че е невинна, а драмата й предизвика спонтанна подкрепа от цяла България.

Във вторник стана ясно, че САЩ са оттеглили искането си за екстрадиция на Гергана. Съобщението бе качено на сайта на американското посолство у нас. В него се обяснява, че "искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата". В същото време се прави уточнението, че договорът за екстрадиция между Съединените щати и България позволява отправянето на ново искане за екстрадиция.

"Щях да получа инфаркт от щастие, когато прочетох съобщението. Ще кажем с мъжа ми на децата си, че засега мама няма да ходи в командировка", заяви пред "Стандарт" развълнуваната Червенкова. В края на седмицата Софийският апелативен съд трябваше да заседава по искането за нейната екстрадиция. "При новите обстоятелства не е ясно дали ще има заседание в петък. Доколкото разбрах, информацията за оттеглянето на искането е постъпила в Апелативния съд и предстои да бъде докладвана на съдиите", коментира Златка Стефанова, адвокат на Гергана. Според защитничката вероятно производството по екстрадирането на Червенкова ще бъде прекратено. "Законът не разписва дали това да стане в открито или закрито заседание", поясни още адвокат Стефанова. Преди пет дни Апелативният съд отложи решението си по казуса "Червенкова" заради постъпили нови доказателства по случая - писмо от главния прокурор на САЩ и клетвена декларация от съдия в Ню Йорк.

В Апелативния съд очакваха до четвъртък и копие от делото за пране на пари срещу неизвестен извършител, което се води в специализираната прокуратура. Сега най-интересното е какви са новите данни, които накараха САЩ да оттеглят искането си за екстрадиране.

Фактите около обвинението срещу Гергана вече бяха огласени многократно. 35-годишната жена е работила като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД". Българката беше задържана заради съмнение за търговия със забранени вещества в интернет. За подобно провинение САЩ предвиждат до 68 години затвор. Червенкова бе арестувана на 30 ноември 2012 г., след като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че съвместно с американските служби е разкрит организаторът на международна организирана престъпна група. Отделно от щатското правосъдие и у нас започна разследване по случая, което и до момента се води срещу неизвестен извършител. На 1 февруари 2013 г. Софийският градски съд освободи Гергана от ареста срещу 500 лева парична гаранция. През май обаче съдът реши да уважи искането за екстрадиция в САЩ и й наложи мярка "задържане под стража". След 56 дни, прекарани в ареста, в началото на юли Апелативният съд пусна Червенкова под гаранция от 1000 лв. В писмо до нея шефът на парламента Михаил Миков я увери, че заради нейния случай правната комисия на Народното събрание ще разгледа договора за екстрадиция, сключен между правителствата на България и на САЩ.

"Надявам се, че в Америка са се убедили, че съм невинна. Надявам се призивите ми за помощ от държавата за използване на дипломатически канали и представянето на моите доказателства, също да са имали резултат. Щом оттеглят искането си, значи би трябвало да нямат вече обвинения към мен. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Без вас нямаше да се справим", заяви Гергана.

Потърси помощ и от Рединг

Гергана Червенкова се появи на срещата със зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, която е на посещение у нас. Тя попита трябва ли европейски граждани да се екстрадират в САЩ без вина. Гергана попита Рединг каква защита дава ЕС на хора в нейното положение. Комисарят отговори, че екстрадирането към Америка по принцип е въпрос от двустранен характер между България и САЩ. "През последните години съм внасяла много законопроекти, така че хората, независимо от тяхната националност и гражданство, да имат право на превод, достъп до адвокат. Има въведени специални правила за хората в неравностойно положение, деца, жени, пострадали от насилие. За двустранните връзки извън ЕС се носи отговорност от двете страни", каза още Рединг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай