КЗП погва офертите на туроператори за 8-ми декември

КЗП погва офертите на туроператори за 8-ми декември | StandartNews.com

Месец преди студентския празник Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани проверки на предлагането на пакетни туристически пътувания. Това съобщи в предаването „Седмицата" по „Дарик" радио Димитър Маргаритов, председател на институцията.

Инспекторите ще проверяват дали дейността на туроператорите и турагентите, които ще предлагат пакети за студентите отговаря на всички изисквания на закона, обясни той.

„Когато говорим за пътувания, които се предлагат от туроператор, е много важно да се провери дали той наистина съществува. Има регистър на официалната интернет страница на Министерството на туризма, където може да се направи такава справка. Отделно, без това да е панацея, тъй като младите хора общуват много в социалните мрежи, такъв тип обмен на информация също може да бъде полезен. Важно е да изискат сключването на писмен договор, да пазят платежните документи, защото, ако се породят неприятности, трябва да има механизъм, по който да бъдат обезщетени", коментира Маргаритов.

Това лято комисията се е натъкнала на случаи, при които „туроператори са предлагали допълнителни елементи към дадено пътуване. Така потребителите разбират впоследствие, че трябва да заплатят отделно от общата цена. Има и пакети, при които са обещавани подаръци, но заинтересуваните не получавали такива при плащане.

„Смятам, че трябва да продължим да наблюдаваме този сегмент много внимателно и във връзка с настъпващия 8-ми декември, а и в навечерието на подобни празници и събития, защото тогава по-лесно може да станете жертва на някаква нелоялна практика, свързана с пакетно пътуване, от което после да не сте удовлетворени напълно", каза още Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай