Четвъртък,

КЗП погва офертите на туроператори за 8-ми декември

От: Администратор -
739
КЗП погва офертите на туроператори за 8-ми декември
A
A
A

Месец преди студентския празник Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани проверки на предлагането на пакетни туристически пътувания. Това съобщи в предаването „Седмицата" по „Дарик" радио Димитър Маргаритов, председател на институцията.

Инспекторите ще проверяват дали дейността на туроператорите и турагентите, които ще предлагат пакети за студентите отговаря на всички изисквания на закона, обясни той.

„Когато говорим за пътувания, които се предлагат от туроператор, е много важно да се провери дали той наистина съществува. Има регистър на официалната интернет страница на Министерството на туризма, където може да се направи такава справка. Отделно, без това да е панацея, тъй като младите хора общуват много в социалните мрежи, такъв тип обмен на информация също може да бъде полезен. Важно е да изискат сключването на писмен договор, да пазят платежните документи, защото, ако се породят неприятности, трябва да има механизъм, по който да бъдат обезщетени", коментира Маргаритов.

Това лято комисията се е натъкнала на случаи, при които „туроператори са предлагали допълнителни елементи към дадено пътуване. Така потребителите разбират впоследствие, че трябва да заплатят отделно от общата цена. Има и пакети, при които са обещавани подаръци, но заинтересуваните не получавали такива при плащане.

„Смятам, че трябва да продължим да наблюдаваме този сегмент много внимателно и във връзка с настъпващия 8-ми декември, а и в навечерието на подобни празници и събития, защото тогава по-лесно може да станете жертва на някаква нелоялна практика, свързана с пакетно пътуване, от което после да не сте удовлетворени напълно", каза още Маргаритов.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички