Кучетата също заслужават да отидат на небето

Райските порти са отворени и за животните, казва папата

Кучетата също заслужават да отидат на небето | StandartNews.com

Кучетата също заслужават да отидат на небето

„Папа Франциск непрекъснато удивява всички със своите невероятни слова, произнасяни с голяма любов и способни да утешат всеки човек независимо от неговата религия или философия“, пише Mulher Contemporanea. «...Целта на папата е всички да се уважават взаимно и това се отнася не само до хората, а и до останалите живи същества. Той използва влиянието си, за да носи мир, спокойствие и за преодоляване на разногласията. Даже и да не сте католик и да не вярвате в Бог, си струва да чуете думите му, които, ако можеха да се въплътят в живота, той би станал много по-добър.“

Неотдавна Светият отец е заявил, че портите на рая са отворени и за животните. Утешавайки момченце, загубило своето куче, главата на римокатолическата църква казал, че „ще дойде ден и ние ще видим нашите любимци във вечността, раят е отворен за всички божи създания“.

Тази позиция противоречи на позицията на предшественика му Бенедикта XVI, който през 2008 г. заявява, че за животните смъртта е краят на земния им път, потвърждавайки с това, че те нямат душа. Изказванията на Франциск по този повод обаче са смутили всички католици, защото съгласно религията те просто престават да съществуват след смъртта си.

«Ако папата е имал предвид, че всички животни ще попаднат на небето, то значи те имат душа. Ако това е вярно, трябва сериозно да си помислим как се отнасяме към тях – просто трябва да признаем, че и те са живи същества и също означават нещо за Бог“, коментира Кристина Гутлебен, директор на Хуманното общество на Съединените щати.

Папата не за първи път изненадва обществеността – неотдавна той заявил, че Библията е остаряла и трябва да се модернизира. «Ние не можем да общуваме с народа с помощта на Библия, която е на две хиляди години. Така губим паството, църквата трябва да стане по-модерна, а текстът на Писанието да се редактира даже ако това е само Старият завет – в него има сюжети, които добре би било повече да не се повтарят», допълнил папа Франциск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай