КТ "Подкрепа" напуска Тристранката

Синдикатът иска избори за Велико Народно Събрание

КТ "Подкрепа" напуска Тристранката | StandartNews.com

София. КТ "Подкрепа" се оттегля от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това пише в официална декларация на конфедерацията, която бе изпратена до медиите. Отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото е основната причина за тяхното решение.

Синдикатът ще излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации, пише още в писмото. Той ще продължи диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество.

Стандарт Нюз припомня, че становището бе взето след Извънредно заседание, на което са присъствали представители на "Ранобудните студенти" и "Протестна мрежа".

КТ "Подкрепа" настоява за провеждане на избори за Велико Народно Събрание, за да бъде съставена нова Конституция. "Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната Конституция", се казва още в декларацията.

"Призоваваме протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, с цел избягване на излишно насилие. Отбелязваме с тревога, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница, оставя беззащитно населението на останалата част от България", пишат от синдиката.

"Водени от категоричното убеждение, че основните политическите партии не са способни и нямат желание да се обединят около национални приоритети и каузи, считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт. Пълната деградация на сегашния политическия елит в България явно не може да се преодолее само с митинги и шествия в столицата, предвид на което регионалните структури на Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ангажират да поемат ролята на координатор и катализатор на общественото недоволство извън София", се казва още в документа на КТ "Подкрепа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай