Кражба и ново име: 13 неща за Оскар,които не знаем

Статуетката струва 1 долар

Кражба и ново име: 13 неща за Оскар,които не знаем | StandartNews.com

Едва ли има човек на планетата, който да не е чувал за наградите „Оскар”. Мислим си, че сякаш знаем всичко за церемонията, която тази нощ ще превърне целия свят в киносцена.  Милиони души на планетата ще гледат бляскавите тоалети на знаменитостите и ще обсъждат заслужени ли са златните статуетки. Но … какво знаем за самата статуетка, която всички актьори мечтаят да получат? Ето 13 любопитни факта за най-мечтаната награда

1. Оскар струва само един долар

Колко струва статуетката? Ако искате да откупите нечий”Оскар”, в мрежата ще намерите цена до $ 1,36 милиона. Стивън Спилбърг например купува статуетката, която Бети Дейвис получава през 1938 г. за най-добра актриса, плащайки цели 578 000 долара.

През 2015 г. обаче е издадено съдебно разпореждане, според което всяка препродажба на фигурката трябва да започне с оферта от един долар. Така че, технически, цената на един „Оскар” е точно такава. В същото време производствените разходи за една статуетка за 400 долара.

2. ”Оскар” не винаги е било официалното име на наградата

Първоначално заглавието на наградата, измислено от ръководителя на американското филмово студио Metro-Goldwyn-Mayer, Луис Барт Майер през 1929 г., е наградата на Академията за заслуги.

Джозеф Фернхэм и Дуглас Фэрбенкс

Джоузеф Фърнам и Дъглас Феърбанкс

Откъде идва Оскар, все още не е известно със сигурност и има няколко версии за името. Според една от тях идеята принадлежи на изпълнителния секретар на Академията Маргарет Херик, която сравнява статуетката с чичо си Оскар. Според друга първата статуетка е преименувана от актрисата Бети Дейвис, която вижда в нея чертите на своя съпруг Хармън Оскар Нелсън.

Академията променя името на наградата едва през 1939 г., но то вече е широко популярно още от 1934 г., когато един репортер нарича победата на актрисата Катрин Хепбърн „Успех на Оскар“.

3. Фигурката е направена по образ на рицар

Джак НикълсънЗабелязали ли сте, че Оскар хваща меч? Това е така, защото оригиналният дизайн на статуетката изобразява рицар, стоящ над макара от филм, който трябва да символизира „кръстоносеца на индустрията“. Концепцията, разработена от арт директора на MGM Седрик Гибънс, се е опростила през годините и се е превърнала в символична човешка фигура, но мечът все още може да се види. Модерният дизайн е приет през 1945г.

4. Отнема 10 дни, за да се направи един „Оскар“

От 1982 до 2016 г. фигурките се произвеждат във фабриката на RS Owens & Company в Чикаго. Сега те се правят в малко градче на около час и половина от Ню Йорк, в работилницата на Полих Таликс.

5. Оскар е бил откраднат

Мерил СтрийпПрез 2000 г. Оскарите са откраднати от камион за доставка. По-късно те саоткрити в кошчето за боклук от случайния минувач Уили Фулгер. За щастие това се случва преди церемонията. В резултат на това Фулгер беше поканен на събитието и получава награда от $ 50 000. Но оттогава всяка година Академията прави допълнителен комплект, който е здраво заключен в трезора - за всеки случай.

6. Оскар се размножава

Всяка година се изливат повече фигурки, отколкото е необходимо. Допълнителни награди се правят, като се има предвид, че във всяка категория може да има множество победители. За да се гарантира тайната, наградите не са предварително гравирани с името на победителя.

Вместо това се създават отделни плакети за всеки номиниран и след като победителят приеме тяхната награда, съответният плакет се прикрепя към Оскар-а. Така че, докато пликовете не бъдат отворени в нощта на церемонията, никой не знае колко статуетки ще са необходими съответната година.

7. Фигурките са позлатени

Ан ХатауейКолкото и примамливи да искрят в светлината на прожекторите, статуетките не са изработени от злато. „Оскар“ е направен от сплав калай, антимон и мед и покрит с черупка от 24-каратово злато. За всеки лауреат обаче той, разбира се, е безценно бижу.

8. Статуетката е и била и от гипс

Поради недостиг на метал по време на Втората световна война, Оскарите са били правени от боядисана мазилка в продължение на три години. След войната Академията предлага на лауреатите да обменят гипсови фигури за класически позлатени метални фигури.

9. Одри Хепбърн първа целува Оскар

Одри ХепбърнДнес изглежда трудно да си представим репортаж от церемонията без този кадър. Някои от победителите определено ще целунат статуетката. Одри Хепбърн популяризира този ритуал, когато печели своя Оскар през 1954 г. за ролята си в Римски празник. Тя първа целува статуетката.

10. Има и детски Оскар-и

Шърли Темпъл Още през 30-те години на миналия век Академията излиза с отделна награда - младежкият Оскар, който трябва да бъде присъден на непълнолетни актьори, така че да не се налага да се състезават в номинации с възрастни. През 1935 г. актрисата Шърли Темпъл печели първата си награда за ролята си в „Светли очи“ на шестгодишна вЕдмънд О'Брайън и Грейс Кели през 1955 г.ъзраст.

Специалните "мини-Оскари" не се присъждат всяка година, защото невинаги има кандидати. В резултат на това Академията спира да присъжда специалната награда през 1962 г.

11. Оскарите са над 3000

От първата церемония общият брой на връчените награди вече надхвърля три хиляди. И това е без да се вземат предвид „допълнителните“ Оскари, които остават без собственици - те се изпращат до магазина и се използват на следващите церемонии.

12. Фигурката тежи колкото бебе

Оскарът тежи колкото новородено бебе - около 3,8 килограма. Така че само чувството на еуфория и адреналинът в кръвта позволяват на победителите толкова елегантно да вдигат фигурките над главите си.

13. Първите награди на Академията са връчени на 16 май 1929 г.

 

Тогава церемонията се провежда под формата на частна вечеря в холивудския хотел Рузвелт в Лос Анджелис, на която присъстват 270 гости. Всички победители са обявени само за 15 минути и няма изненади, защото имената им са обявени три месеца преди церемонията.

Роберто Бенини

Тогава разпоредбите също се различават от съвременните, например някои актьори получават награди за няколко филма наведнъж в рамките на една и съща номинация. И така, Емил Джанингс е обявен за най-добър актьор за работата си във филмите "Последният ред" и "Пътят на всяка плът".

Първи награди на Академията през 1929г

Първи награди на Академията през 1929г

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай