Кръстев: Влакът е дерайлирал заради човешка грешка

Кръстев: Влакът е дерайлирал заради човешка грешка | StandartNews.com

София. Влакът при гара „Калояновец" е дерайлира заради човешка грешка. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев в сутрешния блок на бТВ. Той коментира тежката влакова катастрофа, която се случи в Старозагорско на 12 юли.

"Единствено според мен има невъзприемане на сигнала, който са показвали двата светофара. Пред колегите това, което е споделил помощник-машинистът е казал, че е видял, че светофарът му е показал за отклонение. Там идва два вида сигнали – един воден и един предвходен сигнал, който дава показание какво ще бъде показанието на входния сигнал. Така е направена сигнализацията в цялата страна", обясни шефът на БДЖ.

„Помощник-машинистът има правото да кара влака. Той не е само с правоспособност „помощник-машинист". На работа са били де факто двама машинисти, един първо, един второ лице. По между тях са се разбрали кой ще управлява влака да Варна, може би след това другият колега е щял да върне влака до София", поясни Кръстев.

„Ако приемем варианта, че той е намалил скоростта, която наистина е намалена, по лентата е 98 км скоростта, с която е влязъл в гарата, ако е в отклонение тогава трябва да намали до 40 км, но ако кара по правата, тоест без спиране в самата гара, ако кара по правия коловоз може да мине със 100 км. Там е чисто нов участъкът и е разрешено", каза още изпълнителният директор на БДЖ.

По-рано министърът на транспорта Данаил Папазов обясни в студиото на "Тази сутрин", че според него превишената скоростта, с която се е движела композицията, е една от причините за инцидента, при който загина един човек, а други бяха ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай