Папазов: Скоростта е една от основните причини за влаковата катастрофа

Папазов: Скоростта е една от основните причини за влаковата катастрофа | StandartNews.com

София. Скоростта е една от основните причини за дерайлирането на влака край "Калояновец". При навлизане при стрелката влакът се е движил с по-голяма скорост от 40 километра в час, иначе при позволената не е възможно вагоните да се разпръснат по такъв начин. Това каза министърът на транспорта, информационните съобщения и съобщенията Даниал Папазов в сутрешния блок на бТВ. Той коментира влаковата катастрофа и уточни, че не само скоростта, а и други комплексни причини са довели до тежкия инцидент на новия релсов път.

"Пътният инцидент е твърде тежък и не може в такива кратки периоди следствието да приключи", каза той.

„Разбира се, причината сигурно е комплексна с наслагване на няколко събития, които предполагат такъв тежък инцидент. Аз мога, обаче, съвсем отговорно да ви кажа, че това е най-доброто трасе на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), което отговаря на всички европейски параметри. открито е само преди два месеца с акт 16, въведено в експлоатация", добави Папазов по повод причините за възникване.

„Най-добрият подвижен състав на Български държавни железници (БДЖ), с който в момента ние разполагаме се е движил по трасето. Разполага локомотивът с автоматична система за следена на скоростта. Така че предполага и на следствените органи да помогне доста при изясняване на ситуацията", поясни министърът.

Стандарт Нюз припомня, че влакът дерайлира в събота следобед, при което загина машинистът, а неговият помощник бе приет в болница в тежко състояние. Други 14 души получиха различни наранявания, част от които все още се лекуват в старозагорската болница. Има версия, че помощник-машинистът е карал локомотива с превишена скорост. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай