Кръщават улица на загиналия граничар

Кръщават улица на загиналия граничар | StandartNews.com

Погребват Асен днес, ранените полицаи с измръзвания след падането в реката

Улица на името на загиналия граничен полицай Асен Асенов искат хората в родното му село Ореш. Днес там ще бъде погребението на 34-годишния униформен, който загина в катастрофата край село Горно Ябълково. Според аутопсията смъртта е настъпила вследствие на счупване на гръбначния стълб и мозъчна травма. Ковчегът с тленните му останки отпътува в неделя за Ореш. Около 11.00 часа пред Съдебна медицина в Бургас пристигнаха микробус и джип на Гранична полиция с русенска регистрация. Ковчегът бе качен на буса и той потегли, ескортиран от джипа.

Заради трагедията Свищов обяви ден на траур. В неделя на мястото на инцидента бе извършен повторен оглед и техническа експертиза за състоянието на камиона. Експертите проверяват дали причината за катастрофата не се дължи на повреда в ЗИЛ-а. Назначена е и медицинска експертиза. Междувременно от болницата в Бургас съобщиха, че шестимата пострадали граничари са в добро състояние. Освен различни наранявания, полицаите са с измръзвания след падането в студената река. Според лекарите състоянието им е стабилно, но още са в шок след преживяното. Двама от тях ще бъдат изписани от хирургичното отделение в началото на следващата седмица. В понеделник предстои операция на Райчо Петков, който е със счупено бедро.

Заради инцидента от полицейския синдикат настояха за пълно разследване на катастрофата, наказване на отговорните длъжностни лица, както и за спешни мерки за подобряване на условията и минимизиране на риска от подобни инциденти.

Дърво паднало върху камион преди седмици

Било е въпрос на време да се случи подобна трагедия, казаха от синдиката на МВР. Преди няколко седмици в района на катастрофата дърво се стоварило върху патрулиращ камион, а инцидентът по чудо се разминал без пострадали. Пътищата в гората били разорани и наводнени и поставяли живота на граничните полицаи в риск. Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР разказа, че понякога в камионите на "Гранична полиция" се возят по 20 души, без в тях да има поставени пейки. Често служителите вървят с километри пеша през гората, което прави смените им двойни.

Премиерът: Не им е лесно

Фактически на границата не си е лесно, да не говорим и за това, което се плаща от държавата като човекоработни дни на толкова много хора. Това признание прави премиерът Бойко Борисов за работата на граничните полицаи по време на заседанието на МС в понеделник. Думите му са публикувани в стенограмата и са по повод празника на Гранична полиция на 22 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай