Кръшни хора радваха хората в Борисовата градина

Кръшни хора радваха хората в Борисовата градина | StandartNews.com

Над 150 участника от девет танцови клуба се надиграваха под ритмите на българската фолклорна музика в третия по рода фестивал „Хороводци- хоротропци". Освен кръшните хора, участниците участваха и в кулинарна изложба „Пъстра трапеза". Празникът се проведе в Борисовата градина, организиран от Сдружение „Български огън" и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Партньори на събитието са Столична община в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Тв водещият и любимец на малки и големи Бате Енчо и шоуменът Венци Мартинов бяха истински шеф оценители на автентичните български ястия. Те журираха в кулинарната надпревара заедно с шеф Пеньо Иванов и други кулинарни експерти.
Наградата за автентична рецепта отиде при баницата с локум и халва на Фолклорна група „Глагорци"-София, за вкус – при баница с месо, дело на „Български огън". Тези участници взеха и приза за етновизията на своя щанд. Отличие за визия отиде при Танцова формация „Калина" за ястието „Калинка и гъсенички". Участниците от Иваняне взеха приза за оригинална рецепта за погача, а тези от Оборище бяха отличени с десерта „розета с крем". „Светлина" получи награда за Веднага след края на награждаването дойде ред на традиционното надяждане. Празникът завърши с кръшни български хора.

На празникът започна събирането на средства за изграждането на паметник-миниатюра в столицата, който да изобразява българския фолклорен календар. Чрез този календар повече хора ще могат да разберат нагледно кои са фолклорните празници на българите в различните сезони на годината и как те отразяват българските традиции, съобщават организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай