Крал Чарлз си поръча български килим

Той е за имението на монарха в Уелс

Крал Чарлз си поръча български килим | StandartNews.com

Уникален български килим вече краси дома на крал Чарлз III в Уелс. Поръчал си го веднага след коронацията. Дело е на майстори от единствения у нас цех за тъкани килими, който се намира в пазарджишкото градче Костандово. Началото на този трудоемък бизнес поставя Нено Парпулов, който с помощта на цялото семейство успява да устои на трудностите и до днес, както и да се докаже на целия свят.

Български тъкани килими притежават Версай, Бъкингамският дворец, лятната резиденция на кралица Виктория, внучката на Уинстън Чърчил, Мик Джагър и много други.

"Крал Чарлз работи с нас от много години, когато все още беше принц. Но след коронацията му изненада всички ни, когато поиска специална поръчка за дома му в Уелс", разкри пред "България Днес" Надя Парпулова, която е управител на цеха за килими.

По нейни думи в едно от най-престижните издания за интериор във Великобритания имало статия за личната къща на Краля. Акцентът бил, че на централно място е сложен килим, изработен в България. Но най-изненадващото за всички било, че килимът е по личен избор на Чарлз.

"Желанието му беше по средата да изработим сив гълъб. Освен това настояваше за детайлите, като най-големият трик беше в цветовата гама, която се постига най-трудно", разказва Надя.

Британското издание неслучайно подчертава няколко пъти, че килимът е изработен според личните желания на краля, тъй като във Великобритания има поговорка, която гласи "Килимът е по-голям, дори и от краля".

"Дори владетелят няма право на решение, когато става дума за избор на килим. Решава се от една специална комисия от експерти, които съобразяват периода на сградата, годините, в които е строена, както и посланието, което новият килим трябва да носи. По този начин решението за килима се решава от експерти, които цял живот се занимават с това, и ние трябва да удовлетворим техните желания", споделя дъщерята на създателя на цеха за килими. По нейни думи много пъти кралското семейство са опитвали да изкажат мнението си, но то не било зачитано от експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи