Ковачки спря влаковете между София и Пловдив (ОБЗОР)

Ковачки спря влаковете  между София и Пловдив (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пловдив. Пет товарни вагона, пълни с въглища, излязоха от релсите и блокираха движението на влаковете между София и Пловдив. Инцидентът стана в петък, в 8,25 часа на изходните стрелки на гара Тодор Каблешков към Стамболийски. Товарният влак пътувал от гара Любеново (между Раднево и Гълъбово) към ТЕЦ "Бобов дол". Влакът, въглищата и ТЕЦ-ът са на бизнесмена Христо Ковачки. Проверка на "Стандарт" установи, че и петте дерайлирали вагона не са вписани в "Националния регистър на возилата" на ИА "Железопътна администрация" (ИАЖА). Това означава, че те се движат в нарушение на изисквания за безопасност на ИАЖА и на Европейската железопътна агенция ERA. Разследването на причината за инцидента продължава, но като най-вероятната причина за дерайлирането се сочи неизправност в първия от дерайлиралите вагони, коментираха експерти.

Единствената добра новина е, че при инцидента няма пострадали хора. БДЖ организира превоза на пътници с автобуси между Пловдив и Стамболийски, а НКЖИ веднага започна ремонт на повредената жп линия. Цяла нощ ще работим, но положението е тежко и не вярвам да успеем да възстановим движението до утре (б.а. - днес) сутринта, заяви Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в НКЖИ. Железницата отдавна има ядове с Христо Ковачки. Както "Стандарт" пръв писа, на 21 февруари БДЖ спря превозите на въглища на офшорната спедиторска фирма на Ковачки "Ти Би Ел" заради 15 млн. дългове. Три дни по-късно бе подписано споразумение за разсрочено изплащане и превозите тръгнаха, но сега лъсна истината, че вагоните на Ковачки са нелегални.

По разпореждане на министъра на транспорта Данаил Папазов "Звеното за вътрешен одит" на министерството започна проверка на "Холдинг БДЖ". Целта е да бъде установено има ли липса на гориво от дизеловия локомотив, който дерайлира заедно със седем вагона между гарите Яна - Мусачево на 17 януари 2014 г. Обект на проверката са и извършените ремонтни дейности вследствие на произшествието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай