Костов: Били са трима полицаи срещу 54 млади мъже в тъмното

Костов: Били са трима полицаи срещу 54 млади мъже в тъмното  | StandartNews.com

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни на нарочен брифинг тази сутрин, че мястото, през което са проникнали нарушителите се охранява от интегрираната ни система, служителите на МВР са били на това място заради регистриран пробив в нея.

В регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово Костов даде подробности за инцидента, станал в района на Средец снощи между голяма група нелегални имигранти и граничен полицай. Един от служителите твърди, че е произвел изстрел във въздуха и вследствие на рикошет има пострадал, който почива.

"Съотношението на силите е трима служители на МВР срещу над 50 нарушители", каза той и добави, че формата на агресия, която нарушителите са проявили е саморазправа със служителите на МВР.

"Имаме задържани 54 нарушители в района на това местопроизшествие. Мястото, през което са проникнали е силно пресечено, гориста местност, охранява се от интегрираната ни система и пробивът е регистриран. Поводът служителите ни да са там е точно засеченият пробив в интегрираната система", заяви Костов, цитиран от "Фокус".

"Вие били ли сте в тъмницата в гориста местност и имало ли е срещу вас 50 млади мъже? Инцидентът е станал в 22 часа нощес, изключително тъмно и не става на път, а под път. 54 срещу 3-ма – как може да се устои на това число? Колегата е произвел изстрел, следствие на рикошет е загинал един от нарушителите", каза той.

"Държавната ни граница не се охранява човек до човек", добави главният секретар на МВР.

"Тези хора са незаконно проникнали през границата. В момента са в ГПУ-Средец, предстои да се приемат в приемния център в Елхово. Категорично към момента нямаме задържан български гражданин, това означава, че нямаме лице, което е с български документи за самоличност", посочи още Костов.

"Има голяма вероятност някои от задържаните нарушители да е с познание за релефа/ Всички тези неща тепърва ще се установяват. Стреляно е със служебен пистолет на служител от МВР", добави главният секретар на МВР.

"Няма 24-часово задържане спрямо евентуалния извършител. Прокуратурата беше незабавно уведомена, на място бе изпратен дежурният следовател. Уведомен е и главният прокурор Сотир Цацаров. При огледа е иззето огнестрелно оръжие и пълнител в него. В пълнителя е имал 7 патрона при вместимост 8. Бил е възпроизведен само един изстрел. Самата експертиза все още не е извършена", това пък заяви окръжният прокурор Калина Чапкънова по време на брифинга.

"На пострадалото лице е била оказала медицинска помощ и затова тялото е били преместено. Извършен е и втори поглед, назначена е съдебно-медицинска експертиза. Няма информация за самоличността на загиналия, а в нито едно от задържаните лица не са намерени документи за самоличност, така че предстои тя тепърва да бъде изяснена. Иззета е раница, която е била на гърба на починалото лице, два мобилни телефона и огнестрелно оръжие. Това са вещите на този етап, които са иззети. Днес биха могли да бъдат извършени и други процесуални действия. Не е изключено и повторен оглед на местопроизшествието", каза още тя, цитирана от "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай