Колев: Референдумът е замислен като политически инструмент

Колев: Референдумът е замислен като политически инструмент | StandartNews.com

София. "Още по идея този референдум е замислен не като да се търси волята на народа, а по някакъв начин да се повлияе на резултата от самите избори, т.е. самият референдум е замислен като политически инструмент". Това каза социологът Кольо Колев в предаването "Преди всички" по БНР.

В тази предизборна обстановка нима мислите, че ще се чуе гласът на разума. Това е, защото се намираме в предизборна обстановка, защото сега въпросът е ще получи ли вот на доверие управлението, или няма да получи? Всеки аргумент се възприема като опорни точки, като битка за или против една или друга власт. Къде виждате обсъждането на именно тези въпроси? Ако наистина има обсъждане и да се чуят аргументите, то това трябва да бъде направено в друга обстановка след изборите, продължи той.

Колев коментира започналата подписка за референдума. "Няма физическо време да се направи това. Така че тази подписка ще бъде още един инструмент. Що се отнася до това дали е добре да се внасят тези въпроси, КС ви казва: "Това нещо не може", но президентът казва: "Дайте да подложим електронното гласуване на референдум".

Социологът каза, че въпросът за задължителното гласуване е единственият смилен за референдум. "Това означава хората да поемат отговорност. Това обаче подлежи и на конституционно тълкувание. Мажоритарният вот е единственото, което не противоречи на Конституцията", коментира още Кольо Колев.

Вотът на недоверие в сектор "Сигурност" е заявка за политическо присъствие, категоричен бе Колев. Но за да предизвикаш дебат от ГЕРБ точно по тази тема, след като излязоха данни, че имало 114 анализи за бежанската вълна и правителството въобще не си е мръднало пръста, че имало маса незаконни силови акции, за които ще трябва да плащаме в Страсбург, след като беше внесен и обвинителният акт за незаконното подслушване срещу него, и мога да изброявам много други неща, да внесеш това нещо, е наистина много трогателен автогол, продължи социологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай