"Коледни протести" се проведоха в няколко града

"Коледни протести" се проведоха в няколко града | StandartNews.com

София. Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха с искания за оставка в няколко града в страната.

В София две шествия тръгнаха от Орлов мост и площада пред Министерския съвет – на протестиращи, към които при Софийския университет се присъединиха и Ранобудните студенти, и на емигранти, които са се прибрали в страната по празниците. В района има засилено полицейско присъствие. Към демонстрацията в столицата се присъединиха и хора от провинцията, предимно студенти.

Движението на Орлов мост вече се извършва свободно.

Протестното шествие потегли от Министерски съвет по бул. „Цар Освободител" като на кръстовището с „Раковски" зави на ляво към храм-паметника „Ал. Невски". Протестиращите спряха пред храм-паметника, където ръкопляскаха едни на други и скандираха „Оставка". После стотиците хора блокираха кръстовището пред Софийския университет.

Няколкостотин протестиращи се събраха и в Пловдив. Те преминаха в шествие по главната улица в града и приключиха протеста със скандирания на площад „Съединение".

Около 70-80 варненци протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски.Те се събраха пред сградата на общината и сред тях бяха предимно представители на „ранобудните студенти" от Алма Матер ,които са се завърнали за празниците у дома край морето.Шествието на протеста „Една България ,един свят ,един протест –ОСТАВКА" тръгна към централата на ДПС ,като по пътя блокира един от основните булеварди „Сливница" ,а след това се насочи към централата на БСП Варна на улица „Македония".С червени плакати с лика на премиера и лозунги беше облепена соццентралата,след което протестиращите се насочиха и към партийния офис на „Атака".Шествието мина без инциденти .

Над 20 души се събраха на протест в центъра на Сливен. Малко след 15 часа в четвъртък протестиращите дойдоха пред сградата на общината.

„Аз съм безпартиен, от Сливен съм и искам да остана да живея в родния си град. Затова съм тук. Организирахме се чрез фейсбук", обяви Георги Балулов, който дойде пръв на площада. Той носеше българското знаме и плакат с надпис: „Господа-другари! Засрамете се. Кога ще се наядете? 24 години кражби и простотии стигат".

На протеста дойдоха само двама от постоянните протестиращи през лятото. Нямаше нито един представител на Реформаторския блок или други политически формации. Повечето участници бяха млади хора, някои от които бяха с малки деца. Полицията се появи 10 минути след началото на акцията. До инциденти не се стигна.

И в Добрич поискаха с протест пред областна администрация оставка на правителството.

Маркетологът Георги Динев изрази най-общо желанието на младите хора, излезли на протеста, като каза: „Настояваме за незабавна оставка, а в дългосрочен план – за едно по-добро общество". Той и дошлият да подкрепи младите хора Огнян Ханджиев разпънаха плакат – „Оставка". Върналият се в началото на годината Александър Минчев на 46 години и 9-годишната му дъщеря Петя също бяха пред областна администрация. „Върнах се от Испания, където бях заедно със семейството си. Жена ми взе решение от носталгия и си дойдохме, но сега живеем зле. В Испания работех и изкарвах добри пари и живеехме добре четиримата – имама още една дъщеря на 2 години. Сега и аз, и съпругата ми сме безработни и живеем само с детските. Много е трудно. Търся да замина пак и се каня да замина за Канада, където търсят заселници" – каза Александър. Студентът Георги Овчаров, който учи в Алма-матер, каза, че той и младите хора, които вече два месеца протестират в столицата, е за промяна на политическата система и елит, който е в НС.

15 души се събраха на протест с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски във Видин. Те тръгнаха от площад „Европа" и се спряха пред областната администрация. Почти всички носеха плакати с надпис „Видин иска оставка". Само един се загърна в националното знаме.

Сред протестиращите бяха разпознати членове на ГЕРБ, а един от тях – Георги Георгиев, бе в кандидат-депутатската листа на партията за последните парламентарни избори.

Около протестиращите не бе забелязан нито един полицай. В областната управа също нямаше кой да обърне внимание на искането им за оставка.

Заралии си честиха Коледа с „оставка".

С плакати и транспаранти „Честига Коледа", „Стягайте багажа", „Върнахте държавата на мафията" няколкостотин старозагорци се събраха на централния площада пред общината, за да подкрепят протеста на „ранобудните" студенти и техни колеги в чужбина. „Това правителство очевидно не си върши работата, взима безочливи решения с мисълта, че едва ли не живеем в памтивека и хората нямат информация", каза младият математик Дилян Ковачев, който се върнал от Ню Йорк за празниците. Според него оставката на кабинета „Орешарски" няма да реши натрупалите се проблеми, но ще покаже, че гласът на народа вече се чува и зачита.

„Добре че си дойдоха младите от София, за да ни събудят", доволен бе Стоян Тодоров, един от 30-ината редовно протестиращи старозагорци срещу кабинета от юни насам.

Демонстрации имаше също в Русе,  Бургас, Пазарджик, Велико Търново и Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай