Коледни пости с въображение

За да се насладите на тези 40 дни сътворете интресни и непознати за вас досега ястия

Коледни пости с въображение | StandartNews.com
  • За да се насладите на тези 40 дни сътворете интресни и непознати за вас досега ястия

Ако сте решили да спазвате тазгодишните Коледни пости, то сигурно вече се чудите какво може да сготвите за вас и семейството. Важно е да мислите не как да компенсирате липсата на месо или яйца в чинията, а как да се задоволите с една семпла и постна вечеря.

Лесна супа от броколи, нахут и картофи

Необходими продукти:
450 гр. броколи (пресни или замразени)
1 консерва нахут (400 гр.)
4 картофа
2-3 моркова
1/2 глава лук
зехтин
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер
Начин на приготвяне: В дълбока тенджера загрейте малко зехтин на средно силна степен. Запържете лука за около 1-2 мин., добавете морковите, разбъркайте и оставете отново за около 2-3 мин. След това прибавете броколите, разбъркайте, затворете с капак и оставете за около 3-4 мин. броколите да се отпуснат. Прибавете картофите към броколите и отново оставете за 2-3 мин., след което добавете 1 ч.ч. вода. Овкусете със сол, черен пипер, риган и чубрица и оставете да се вари около 30 мин. като доливате вода в зависимост от количеството супа, към което се стремите. Средно около 3-4 ч.ч. вода. След като картофите омекнат (проверявайте с вилица) и около 5 мин. преди да свалите супата от котлона добавете нахута, като преди това отцедете водата от консервата и измийте нахута. Овкусете с кимион. Може да добавите и любимите си подправки. Когато добавите нахута към супата варете още 5 мин. и отстранете от котлона.

Гъби със спанак и ориз

Необходими продукти:
1/2 кг. гъби печурки
200-300 гр. пресен спанак
3-4 сушени домата
10 маслини
1-2 моркова
200 гр. бял ориз
4 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
3 скилидки чесън*
мащерка, риган, джоджен
череп пипер
сол
Начин на приготвяне: Сварете ориза в гореща вода до пълно омекване, посолете го и оставете на страна. Загрейте зехтина в тиган. Запържете морковите, а след това прибавете гъбите и разбъркайте. Когато гъбите омекнат овкусете със щипка сол, черен пипер риган и повечко мащерка. Прибавете сушените домати, нарязани на ивици и маслините (без костилки), както и чесъна на цели или половин скилидки и отново разбъркайте добре. Когато гъбите са почти готови, но не напълно - прибавете спанака, който предварително сте почистили и нарязали. Добавете захарта и оставете на котлона още 5 мин. до пълната готовност на гъбите. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още подправки. Сервирайте ястието като поднесете гъби със спанак и ориз.

Хумус

Необходими продукти:
400 гр. нахут (може да използвате консерва)
1-2 скилидки чесън
3 с.л. (50 мл.) зехтин
3 с.л. сусамов тахан
3 с.л. (45 мл.) сок от лимон
30-50 мл. топла вода
1 ч.л. кимион
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. пушен червен пипер по желание (за поръсване при сервиране)
Начин на приготвяне: С помощта на гевгир или цедка отцедете течността от консервата с нахут и измийте добре нахута. Нарежете чесъна на ситно. Поставете в нахута, чесъна, зехтина, сусамовия тахан, лимоновия сок в кухненски робот (или алтернативен уред) и пюрирайте до получаване на гладка консистенция. Добавете около 30 мл. леко топла/хладка вода. Пюрирайте и ако прецените може да добавите още вода, спрямо гъстотата, която искате. Овкусете с кимиона, солта, черния пипер и добавете по желание щипка чили, магданоз и босилек. Разбъркайте до хубавото омесване на съставките. Опитвайте на вкус и ако е необходимо добавете още лимонов сок, сол или кимион.

Крем супа от червена леща

Необходими продукти:
червена леща 1 чаена чаша
моркови 1 бр
лук 1 глава
куркума 1/2 чаена лъжица
къри 1/2 чаена лъжица
кимион 1/2 чаена лъжица
дафинов лист 2 бр
зехтин 1/2 кафена чаша

Начин на приготвяне: Първа стъпка от рецептата за крем супа от червена леща е подготовката на зеленчуците. Измийте моркова и го настържете, а лука нарежете на дребно. В тенджера изсипете олиото и след като се сгорещи добавете зеленчуците. Разбъркайте добре и задушете за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща и един литър вода. След като супата заври добавете и подправките и посолете с ? чаена лъжица сол. Варете супата докато лещата се свари, за което ще са нужни около 30 минути. След като лещата е сварена извадете дафиновите листа и пасирайте с кухненски робот или пасатор. Преди сервиране може да поръсите с ситно нарязан пресен магданоз. Сервирайте крем супата с хрупкави крутони.

Домашни постни бонбони

Необходими продукти:
тахан халва 2 супени лъжици
мед 2 супени лъжици
канела 1/2 чаена лъжица
орехи 1/2 чаена чаша
стафиди 1/2 чаена чаша
овесени ядки 1/2 чаена чаша
пшеничен зародиш 1/2 чаена чаша
кафява захар 1/2 кафена чаша

Начин на приготвяне: Оставяте меда да омекне, след което добавяте към него и тахана. Смилате орехите, а стафидите нарязвате на дребно, заедно с пшеничния зародиш, овесените ядки и канелата ги изсипвате при сместа от мед и тахан. Разбърквате всичко много старателно, като е най-добре да направите това с ръка, за да могат съставките да се смесят добре. Получавате нещо като тесто. Оставяте за десетина минути в хладилника. След като сместа е "стегнала" я извадете от хладилника и оформете бонбони с желаният от вас размер. Последната стъпка от рецептата от постни домашни бонбони е овалването на оформените бонбони в кафява захар. След като оваляте бонбоните в кафява захар отново ги приберете в хладилника и ги съхранявайте на студено до тяхното сервиране.

Кокосови сладки без яйца и захар

Необходими продукти:
1 кокосов орех
20 фурми
100 г сурови бадеми
1 опак. кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Фурмите (20 бр) се накисват за половин час в гореща вода до омекване. За да се разчупи кокосовият орех (1 бр), трябва да се пробият с нож две от трите черни точици, за да изтече млякото (има кокосово мляко само ако е пресен). Може да загрее фурната и за десетина минути да се остави кокосовият орех, докато твърдата черупка се разпука. Месестата част се обелва от кафявата люспа с нож и се нарязва на кубчета, които се смилат в кухненски робот. Отделно се смилат суровите бадеми (100 г) и полученото бадемово брашно се разбърква с кокоса. Омекналите фурми се отделят от костилките и се разбиват с пасатор или кухненски робот. Добавят се към останалата смес и се омесват с ръце. Ако кокосът не е пресен, може да се наложи да се добави малко течност, за да не бъде прекалено сухо тестото. Може да се добави есенция от ром или лъжица кокосов ром Малибу. (Ако се спазват стриктно Постите, не бива да се добавя алкохол в рецептата.) Оформят се дребни топчета с големината на орех и се овалват в кокосови стърготини (1 опак.) за завършек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай