Кои са кръстниците на елените на Дядо Коледа

Рудолф е най-известният

Кои са кръстниците на елените на Дядо Коледа | StandartNews.com

Според легендата Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи и джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата.

Той лети с вълшебна шейна, теглена от елени. Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф помагат на добрия старец да обиколи земята само за едно денонощие и да остави подаръци на послушните деца.

Летящи елени?! Оказва се да, и те не са измислица на някое малко дете, а на благ англичанин - преподавател в семинария. През 1822 г. Клемънт Кларк Мур написал стихотворение - "Беше нощта преди Коледа", което посветил на Свети Николай (друго име, с което е известен добрият старец).

Сам засрамен от творчеството си, той прочел строфите в тесен семеен кръг по случай Коледа. Мур не искал никой да знае за стихотворението - като уважаван преподавател името му не можело да се свързва с лека поезия, но приятелка на семейството изпратила римите до един нюйоркски вестник. Стихотворението било публикувано и... вълшебството за коледната шейна започнало свой живот.

На практика Мур е първият, който описва Дядо Коледа като възрастен червенобузест мъж с кожух, който пристига на шейна, теглена от северни елени, и влиза в къщата през комина, за да остави подаръци на децата. И първият, който намира за важно да извади от анонимност елените помощници

В стихотворението се разказва как мъж, чиито жена и деца спят, се събужда от шум и вижда Свети Николай, който се приземява върху покрива на къщата му с шейна, в която са впрегнати осем елена - Дашър (Dasher - Изумителен), Денсър (Dancer - Танцьор), Пренсър (Prancer - Луда глава), Виксен (Vixen -Кавгаджия), Комета (Comet - Комета), Купидон (Cupid - Купидон), Донър (Donner - Гръм), Блитцен (Blitzen - Светкавица), влиза през комина и оставя подаръци в чорапите на децата, които се сушат до камината.

Но, да броим отново. Защо днес знаем, че девет хвъркати еленчета теглят шейната на добрия старец?

През 1939 г. писателят Робърт Мей в своя приказка създава образа на Рудолф - безспорно най-известният днес елен на Дядо Коледа. Така хвърковатите елени на Дядо Коледа станали девет.

Рудолф е този, който е впрегнат най-отпред, той е и най-важният елен сред всички останали. А червеният му нос помага на белобрадия старец да намери пътя към домовете на децата, дори когато времето е мъгливо - тогава носът на Рудолф свети като фар.

Приказка! Оказва се, че... коледните чудеса си имат имена. Историята звучи така приказно, че може би поне през декември е позволено и на възрастните да вярват в чудеса.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай