КНСБ скочи срещу уволнението по мейл

Синдикатът иска спешно заседание на тристранката

КНСБ скочи срещу уволнението по мейл | StandartNews.com

София. КНСБ се обяви срещу предложените от бизнеса мерки за намаляване на административната тежест, които според синдиката ще отнемат правата на работниците и служителите. Синдикатът иска още следващата седмица по темата да бъде свикан тристранния съвет.

Става въпрос за предложенията на Българската стопанска камара до вицепремиера Даниела Бобева, сред които са възможност за уволнение по мейл, намаляване на разрешения отпуск след майчинство, създаването на трудови съдилища и по-лесно наемане на непълнолетни.

Според синдиката обаче зад текстовете за намаляване на „административната тежест" се крият намерения за намеса в трудовите отношения между работодател и работник или служител.

„КНСБ счита, че под намаляване на „административна тежест" трябва да се разбира облекчаването на отношенията между работодателя и държавата, а повечето от текстовете на предложенията препращат към отнемане на права на български работници или служители", пише в съобщението на профсъюза. Оттам настояват, че всякакви трудово-правни въпроси трябва да се обсъждат между социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Изпълнителният съвет на синдиката щее заседава извънредно във вторник, след което ще бъде обявена позиция по част от 28-те предложения. Окончателното си мнение КНСБ ще представи на извънредното заседание на тристранката, когато тя бъде свикана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай