Кметствата искат от МВР да се намали битовата престъпност

НСОРБ с обобщени искания към кабинета "Орешарски"

Кметствата искат от МВР да се намали битовата престъпност | StandartNews.com

Добрич. Управителният съвет на НСОРБ на проведеното в Русе заседание е обобщил конкретните искания, които общините ще поставят пред кабинета "Орешарски", съобщи градоначалникът на Добрич и член на УС на НСОРБ Детелина Николова.

"Във вторник сутринта представители на НСОРБ ще се срещнат с премиера в МС, за да го запознаят с конкретните очаквания, които имат общините от отделните министерства", добави тя.

От правосъдното министерство очакванията са за успешно изпълнение на проектите от текущия програмен период и заявяват подкрепа за предложената промяна в чл. 93 от общия регламент от Чехия - за прилагане правилото за анулирани бюджетни кредити за периода 2011-2013 г. От финансовото ведомство общините настояват да се предоставят предвидените в Закон за държавния бюджет за 2013 г., 1 млн. лв. по бюджета на МРРБ, за финансиране на общински устройствени планове. Кметствата настояват още класирането да отпадне до съставянето на нова методика за оценка на финансовото им състояние. Пред регионалното министерство НСОРБ настоява за съвместно разработване на механизма за разпределение на предвидените 1 млн. лв. за общи устройствени планове и предприемане на съвместни действия за подобряване изпълнението на общинските проекти по ОПРР. От министъра на труда и социалната политика кметствата искат услугата "Домашен социален патронаж" да бъде включена в приоритетите на ОПРЧР за следващия програмен период.

НСОРБ изразява притеснението на местните власти през МОСВ, че в следващия програмен период не се предвиждат средства за водоснабдителните мрежи (без пречистване на отпадни води), както и изразяват необходимостта от промени в Закона за управление на отпадъците - да се въведе механизъм за принудително събиране на дължимите суми за невнесените отчисления. От образователното ведомство кметствата наред с другите искания настояват и да има държавна подкрепа за осигуряване на подходяща материална база за обхващане на 5-годишните деца в задължителна предучилищна възраст. Сред исканията са и ясна визия на МЗ за развитието на болничната система и най-вече мястото на общинските болници в нея.

С конкретни искания НСОРБ се обръща и към земеделското министерство, от което се иска ускоряване на усвояването на средствата по настоящата Програма за развитие на селските райони. Общините настояват още за намаляване на битовата престъпност и развитие на икономическата активност във всяка една община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай