Кметът на Тополовград кани българи от Крим

Кметът на Тополовград кани българи от Крим | StandartNews.com

Хасково. Кметът на Тополовград Божин Божинов ще покани българи, които живеят в Крим и искат да се върнат у дома, да се заселят в сакарското градче.

 

Градоначалникът вече е обсъдил неофициално идеята с общинския съвет и е получил подкрепата на местните парламентаристи за предоставяне на общински жилища на кримчаните-българи.

 

„ Предложението ни е в случай, че сънародниците ни се чувстват застрашени за бъдещето си. Имаме възможност да осигурим жилища веднага за известен брой хора, а ако са много желаещите да се приберат в България наши сънародници, можем да реконструираме още домове за тях", каза Божинов. Той уточни, че на място ще направят връзка със семейство от Тополовград-Тончо и Лариса Василеви, които живеят от 30 години в град Алуща на Кримския полуостров.

 

„Силно вярваме в демокрацията и заминаваме с такава настройка, за да проследим как хората в Крим ще поемат избора за бъдещето си в свои ръце."

 

Кметът и заместник-председателя на Общинския съвет на Тополовград Красимир Иванов отиват на полуострова като доброволци-наблюдатели на референдума там за присъединяването към Русия на 16-ти март.

 

В петък вечерта стана ясно, че двамата няма да пътуват с групата на Павел Чернев, както беше предвидено първоначално, той като са им върнати билетите за полета към Кримската столица Симферопол, където летището е затворено. Вероятно тополовградчани ще се придвижат най-напред до Букурещ в Румъния или до столицата на Украйна Киев, след което което ще търсят връзка за Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай