Сряда,

Кметът на Созопол: Затварям пак пътя още днес

От: Администратор -
A
A
A

Няма край драмата около стария път от Созопол за Приморско. Кметът на община Созопол Панайот Рейзи съобщи пред Клуб Z, че още днес ще изпрати екип отново да го прегради. В събота mediapool.bg съобщи, че туристите са били изненадани от желязна ограда, бетонирана към пътя. Ден по-късно offnews.bg публикува снимки на изтръгнати съоръжения, вероятно от недоволни граждани.

„Не можем да се превръщаме в пъдари", коментира днес Панайот Рейзи и изрази намерение да не отстъпва, „Участъкът е много зле и първо, искахме да го заторим в тоя участък. Второ, многото незаконно къмпингуване в зоната на дюните, и третото, което според мен е също така... и това е. Нямам друго какво да коментирам. Това са тези неща, които ме накараха да го затворя".

Заповедта на кмета на община Созопол е издадена преди седмица. От 20 февруари пък пътят вече не е държавна, а е общинска собственост. Това е станало с решение на Министерския съвет по предложение на Рейзи.

12-километровият участък свързва най-южните части на Созопол с курортното селище „Дюни" и води към новите комплекси „Свети Тома" и „Аркутино". Сега който иска да премине в която и да е от двете посоки, трябва да добави километри към пътя си - да се върне например чак до Созопол, за да може да преоделее тези няколкостотин метра.

Теренът в района е собственост на "Аркутино" ЕАД, което се представлява от Мустафа Гези Кериба и е притежание на компанията "Инджаз Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани", регистрирана на Каймановите острови, съобщи mediapool.bg.

Затварянето на пътя породи опасения за предстоящо застрояване на един от последните небетонирани брегове в България. „Достъпът е възможен – паркират се безплатно колите при бариерите и отиват на плаж. Идеята е пешеходна зона „без никакви строителства, без нищо", обясни Рейзи. Според кмета единствената причина за затварянето е лошото състояние на пътя.

„Той е разбит целия и плаче за ремонт. Има си голям път, който си минава отгоре, обслужва си „Свети Тома", обслужва си „Аркутино", а този участък никакъв не е проблемът да го затворим. Никакъв! В момента за мен най-правилно е да го затворим пътя, защото може да стане някоя друга беля.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички