Кметът на Созопол: Затварям пак пътя още днес

Кметът на Созопол: Затварям пак пътя още днес | StandartNews.com

Няма край драмата около стария път от Созопол за Приморско. Кметът на община Созопол Панайот Рейзи съобщи пред Клуб Z, че още днес ще изпрати екип отново да го прегради. В събота mediapool.bg съобщи, че туристите са били изненадани от желязна ограда, бетонирана към пътя. Ден по-късно offnews.bg публикува снимки на изтръгнати съоръжения, вероятно от недоволни граждани.

„Не можем да се превръщаме в пъдари", коментира днес Панайот Рейзи и изрази намерение да не отстъпва, „Участъкът е много зле и първо, искахме да го заторим в тоя участък. Второ, многото незаконно къмпингуване в зоната на дюните, и третото, което според мен е също така... и това е. Нямам друго какво да коментирам. Това са тези неща, които ме накараха да го затворя".

Заповедта на кмета на община Созопол е издадена преди седмица. От 20 февруари пък пътят вече не е държавна, а е общинска собственост. Това е станало с решение на Министерския съвет по предложение на Рейзи.

12-километровият участък свързва най-южните части на Созопол с курортното селище „Дюни" и води към новите комплекси „Свети Тома" и „Аркутино". Сега който иска да премине в която и да е от двете посоки, трябва да добави километри към пътя си - да се върне например чак до Созопол, за да може да преоделее тези няколкостотин метра.

Теренът в района е собственост на "Аркутино" ЕАД, което се представлява от Мустафа Гези Кериба и е притежание на компанията "Инджаз Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани", регистрирана на Каймановите острови, съобщи mediapool.bg.

Затварянето на пътя породи опасения за предстоящо застрояване на един от последните небетонирани брегове в България. „Достъпът е възможен – паркират се безплатно колите при бариерите и отиват на плаж. Идеята е пешеходна зона „без никакви строителства, без нищо", обясни Рейзи. Според кмета единствената причина за затварянето е лошото състояние на пътя.

„Той е разбит целия и плаче за ремонт. Има си голям път, който си минава отгоре, обслужва си „Свети Тома", обслужва си „Аркутино", а този участък никакъв не е проблемът да го затворим. Никакъв! В момента за мен най-правилно е да го затворим пътя, защото може да стане някоя друга беля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай