Неделя,

Китай бори коронавируса с млечни продукти

От: Иван Ангелов -
Китай бори коронавируса с млечни продукти
A
A
A

Четири водещи китайски организации от млечната промишленост съставиха наръчник за употребата на млякото и млечните продукти за гражданите на страната, в опит да дадат тласък на имунната система на хората в борбата с пандемията COVID-19.

Под заглавие „Наръчник за консумацията на мляко и млечни продукти за гражданите на Китай“, ръководството е формулирано съвместно от Националната асоциация на здравната индустрия и мениджмънта на предприятията, Китайското общество по храненето, Млечната асоциация на Китай и Асоциацията на китайската млечна индустрия.

В разработването на тези насоки за употреба на млякото и млечните продукти са се включили и държавни институции, като Националния институт за хранене и здраве, Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Китайската лекарска асоциация. Партньор е и китайската корпорация Mengniu – най-голямата в производството на мляко и млечни продукти в Китай.

"С превенцията, контрола и лечението на епидемиите, намиращи се критична фаза в страната в момента, науката е показала, че балансираната диета може да помогне за подобряване на хранителното здраве, да засили имунната резистентност и да осигури важна хранителна подкрепа за борба с болестите", заявиха от четирите асоциации чрез официално изявление.

„Млякото и другите млечни продукти са отличен източник на висококачествени протеини и могат да осигурят важни за здравето вещества, като витамин В2, витамин А, калций и други хранителни съставки, необходими за човешкия организъм. Следователно по-големият прием на тези продукти ще бъде от голяма полза за хора, хранещи се с продукти с по-ниско съдържание на протеини, особено когато се изисква висока устойчивост на имунната система, за да се бори с коронавируса", пише в съобщението.

Китайските национални насоки в сферата на храненето съветват ежедневният прием на млечни продукти да е поне 300 г, но местни проучвания показват, че общата консумация от китайските потребители като цяло остава ниска. Това е и причината да бъде разработен настоящият Наръчник.

Специфичните подробности

Наръчникът за консумацията на мляко и млечни продукти има пет основни насоки.

Първо, той повтаря съветите, записани в националните хранителни правила на страната за консумация на 300 г течно мляко или неговия протеинов еквивалент от други млечни продукти - вариантите ще включват 37,5 г мляко на прах, 30 г сирене и т.н.

Повишената консумация на млечни продукти, или ферментирани от млечнокисели бактерии, или подсилени с пребиотици/пробиотици, също се насърчава в интерес на подобряването на здравето на стомашно-чревния тракт.

Асоциациите вярват в силата на млечните продукти, че дори потребителите със състояния, пречещи на консумацията на традиционни млечни продукти (алергии, непоносимост и пр.), са насърчавани да опитат алтернативи да ги приемат по някакъв начин.

„Потребителите с лактозна нетолерантност могат да изберат млечни продукти без лактоза или с ниско съдържание на лактоза, и трябва да избягват консумацията им на празен стомах“, пише в указанията.

"Пробвайте да консумирате мляко и млечни продукти в малки количества и няколко пъти. Това може да позволи на стомашно-чревния тракт постепенно да възприема лактозата в млякото и млечните продукти, и да доведе до подобряване на толерантността."

Бременните жени и кърмачките са насърчавани да увеличат консумацията на течно мляко до 500 г или еквивалент на млечните продукти, докато 350 g до 500 g от същите се препоръчва на деца в предучилищна възраст, както и на възраст между две и пет години.

За кърмачета и съвсем малки деца, кърменето трябва да продължи поне шест месеца, а в най-добрия случай - две години, като бебешката формула все още е най-добрият вариант, ако кърменето по някаква причина не е възможно.

Как млякото помага за подобряване на имунитета

Авторите на наръчника са убедени, че ползата на млякото, произтича от ролята, която няколко от неговите компоненти играят в имунния система, като имуноглобулин, лактоферин, лакталбумин, гликопептиди и др.

Лактоферинът е един от най-ярките примери за това, тъй като има функции в имуномодулиращата активност на организма, засягайки различни имунни клетки като лимфоцити и макрофаги. Той предотвратява възможността вирусите да разпознават и нахлуват в клетките на човека, като придава определено ниво на резистентност.

„Изследвания, че лактоферинът прекъсва инвазията на вируса, като блокира HSPG (хепаран сулфат протеогликан - котвата, където вирусът се свързва и нахлува в клетка) върху клетъчната мембрана, като по този начин играе важна роля, когато вирус като SARS-CoV заразява човешкото тяло“, твърдят авторите.

"Α-лакталбумин може потенциално също да повлияе на имунния отговор, чрез регулиране на чревната флора или стимулиращ синтеза на глутатиони, като по този начин подобрява имунната функция."

Глутатионът е важен компонент на имунната система, тъй като балансът или дисбалансът на нивата на глутатион значително влияят върху функциите на лимфоцитите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички