Китай бори коронавируса с млечни продукти

Вижте "Наръчник за консумацията на мляко и млечни продукти за гражданите на Китай"

Китай бори коронавируса с млечни продукти | StandartNews.com

Четири водещи китайски организации от млечната промишленост съставиха наръчник за употребата на млякото и млечните продукти за гражданите на страната, в опит да дадат тласък на имунната система на хората в борбата с пандемията COVID-19.

Под заглавие „Наръчник за консумацията на мляко и млечни продукти за гражданите на Китай“, ръководството е формулирано съвместно от Националната асоциация на здравната индустрия и мениджмънта на предприятията, Китайското общество по храненето, Млечната асоциация на Китай и Асоциацията на китайската млечна индустрия.

В разработването на тези насоки за употреба на млякото и млечните продукти са се включили и държавни институции, като Националния институт за хранене и здраве, Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Китайската лекарска асоциация. Партньор е и китайската корпорация Mengniu – най-голямата в производството на мляко и млечни продукти в Китай.

"С превенцията, контрола и лечението на епидемиите, намиращи се критична фаза в страната в момента, науката е показала, че балансираната диета може да помогне за подобряване на хранителното здраве, да засили имунната резистентност и да осигури важна хранителна подкрепа за борба с болестите", заявиха от четирите асоциации чрез официално изявление.

„Млякото и другите млечни продукти са отличен източник на висококачествени протеини и могат да осигурят важни за здравето вещества, като витамин В2, витамин А, калций и други хранителни съставки, необходими за човешкия организъм. Следователно по-големият прием на тези продукти ще бъде от голяма полза за хора, хранещи се с продукти с по-ниско съдържание на протеини, особено когато се изисква висока устойчивост на имунната система, за да се бори с коронавируса", пише в съобщението.

Китайските национални насоки в сферата на храненето съветват ежедневният прием на млечни продукти да е поне 300 г, но местни проучвания показват, че общата консумация от китайските потребители като цяло остава ниска. Това е и причината да бъде разработен настоящият Наръчник.

Специфичните подробности

Наръчникът за консумацията на мляко и млечни продукти има пет основни насоки.

Първо, той повтаря съветите, записани в националните хранителни правила на страната за консумация на 300 г течно мляко или неговия протеинов еквивалент от други млечни продукти - вариантите ще включват 37,5 г мляко на прах, 30 г сирене и т.н.

Повишената консумация на млечни продукти, или ферментирани от млечнокисели бактерии, или подсилени с пребиотици/пробиотици, също се насърчава в интерес на подобряването на здравето на стомашно-чревния тракт.

Асоциациите вярват в силата на млечните продукти, че дори потребителите със състояния, пречещи на консумацията на традиционни млечни продукти (алергии, непоносимост и пр.), са насърчавани да опитат алтернативи да ги приемат по някакъв начин.

„Потребителите с лактозна нетолерантност могат да изберат млечни продукти без лактоза или с ниско съдържание на лактоза, и трябва да избягват консумацията им на празен стомах“, пише в указанията.

"Пробвайте да консумирате мляко и млечни продукти в малки количества и няколко пъти. Това може да позволи на стомашно-чревния тракт постепенно да възприема лактозата в млякото и млечните продукти, и да доведе до подобряване на толерантността."

Бременните жени и кърмачките са насърчавани да увеличат консумацията на течно мляко до 500 г или еквивалент на млечните продукти, докато 350 g до 500 g от същите се препоръчва на деца в предучилищна възраст, както и на възраст между две и пет години.

За кърмачета и съвсем малки деца, кърменето трябва да продължи поне шест месеца, а в най-добрия случай - две години, като бебешката формула все още е най-добрият вариант, ако кърменето по някаква причина не е възможно.

Как млякото помага за подобряване на имунитета

Авторите на наръчника са убедени, че ползата на млякото, произтича от ролята, която няколко от неговите компоненти играят в имунния система, като имуноглобулин, лактоферин, лакталбумин, гликопептиди и др.

Лактоферинът е един от най-ярките примери за това, тъй като има функции в имуномодулиращата активност на организма, засягайки различни имунни клетки като лимфоцити и макрофаги. Той предотвратява възможността вирусите да разпознават и нахлуват в клетките на човека, като придава определено ниво на резистентност.

„Изследвания, че лактоферинът прекъсва инвазията на вируса, като блокира HSPG (хепаран сулфат протеогликан - котвата, където вирусът се свързва и нахлува в клетка) върху клетъчната мембрана, като по този начин играе важна роля, когато вирус като SARS-CoV заразява човешкото тяло“, твърдят авторите.

"Α-лакталбумин може потенциално също да повлияе на имунния отговор, чрез регулиране на чревната флора или стимулиращ синтеза на глутатиони, като по този начин подобрява имунната функция."

Глутатионът е важен компонент на имунната система, тъй като балансът или дисбалансът на нивата на глутатион значително влияят върху функциите на лимфоцитите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай