Киев поиска да съди бияч от Околовръстното (ОБЗОР)

Киев поиска да съди бияч от Околовръстното (ОБЗОР) | StandartNews.com

Георги Близнаков участвал в сепаратистки батальон в Донбас

Не се е сражавал, само се снимаше, обясняват от спецотряда "Тайфун"

Украйна поиска да бъде екстрадиран един от четиримата биячи от Околовръстното шосе. Властите в Киев са разпознали Георги Близнаков като участник в батальон на сепаратистите от Донбас. Новината за поисканата екстрадиция дойде от депутата Антон Геращенко, съветник на украинския МВР шеф Арсен Аваков.

"Искането вече е отправено до нашите украински държавни структури и посолството на Украйна в България", обясни той. Според него Близнаков се издирва за участие в проруски батальон и мъчения на украински граждани. "Като лице, което незаконно е преминавало границата на Украйна, участвало е в незаконни въоръжени формирования и е воювало срещу наши войници, той подлежи на разследване и съд. Ако се докаже, че непосредствено е участвал в убийства и мъчения на наши граждани, то той може да бъде осъден на лишаване от свобода", заявява 37-годишният Геращенко, който е парламентарист от "Народен фронт".

Близнаков е бил доброволец в спецотряда "Тайфун" на сепаратистката Донецка народна република, съобщи bTV. От формированието твърдят, че българинът е бил там само една седмица - с основната цел

да си направи десетина снимки за самореклама

Никога не е участвал в бойни действия.

Близнаков е включен в базата данни на украинския портал "Миротворец", където е представен като проруски екстремист. В профила му има много снимки с други въоръжени бойци. Биячът от Околовръстното се появява и на видеоклип, където получава медал, след което казва: "Служа на Донецка народна република!".

Близнаков има два профила в най-популярната руска социална мрежа "Одноклассники", в която е публикувал десетки свои снимки в руска военна униформа,

барета със значка от времето на Съветската армия

и тежко бойно въоръжение. По униформата му има нашивки на Въздушнодесантните войски на Русия.
Прави впечатление, че Близнаков е качил почти всички снимки от Донецк на 24 февруари - в същия ден, в който се случи побоят на Околовръстното шосе.

Във втория му профил, който Близнаков е ползвал до октомври 2015 г., се вижда негова снимка от периода, в който е служил като "барета" в СОБТ на МВР, както и по-актуална фотография от площада пред Президентството в компанията на мъже, развяващи знамената на ДНР и на руските Военно-десантни войски.

Близнаков вече стана повод за подигравки в нета заради друго негово видео. Преди дни бяха публикувани архивни кадри, които го показват като участник на турнир по бойни спортове.

За 15 секунди той буквално е размазан от своя съперник

В момента Близнаков е в следствения арест с постоянна мярка за неотклонение. От записа на побоя на Околовръстното шосе се вижда, че той и бившият шампион по бокс Христо Христов са най-активни в побоя над Васко Наумов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай