Катя търси донори на стволови клетки, за да живее

Катя търси донори на стволови клетки, за да живее | StandartNews.com

33-годишната жена се бори с остра левкемия

Младата майка иска да види детето си пораснало

Четиригодишният Боби вижда майка си рядко през последната година. Защото животът на 33-годишната Катя Ангелова от Варна преминава в болнични стаи. От две години младата жена се бори с коварна болест - диагнозата е остра миелоидна левкемия. Семейството й отправя зов за помощ. Не търсят пари, а по спешност донори на периферни стволови клетки.
Всичко започва като "безобидна" вирусна инфекция през юли 2014 г. Симптомите подвеждат. Когато младата жена отива на лекар уши-нос-гърло, той се сеща да й пусне изследвания. Катя постъпва в болницата с висока температура, подуване на шията, отпадналост и задух. Започва лечение с антибиотици. В резултат на това Катя получава срив в имунната система. Лекуват я с химиотерапия. Следва ремисия и надежда, че всичко е отминало.

През август 2015 г., за съжаление, болестта се завръща. Оттогава Катя е на поддържащи химиотерапии. Животът й преминава в болнични стаи с надежда да се намери донор за трансплантация. Живее в непрекъснат страх, че болестта отново ще рецидивира, преди да се намери донор. Синът й Боби поддържа и вярата, и надеждата, и оптимизма й, че ще се излекува. Пример е и футболистът Стилян Петров, който беше със същата диагноза, успя да пребори болестта. Близките на Катя вярват, че и тя ще се справи.

"Трудно ми е да пиша за това! Бяхме на фризьор, за да опитаме да подредим косата й, която е около 1 сантиметър, в някаква прическа. От дългите коси на снимката е останало съвсем малко", с болка споделя лелята на Катя - известната смолянска адвокатка Маргарита Монева. Тя се надява трансплантацията да стане у нас и разчитат на българските специалисти. Затова на този етап семейството не събира средства за лечение в чужбина. "Спешно търсим донори на периферни стволови клетки. Дори при регистър с хиляди донори понякога намирането на съвместим такъв е трудно", споделя адвокат Монева. Тестовете за съвместимост се извършват само в Клиниката по имунология на Александровска болница в София, с безплатен клиентски номер на DHL 316166791 - Катя Ангелова, уточнява адвокат Монева. При изследването се вземат едва 5-10 мл кръв. Само при установена съвместимост се извличат стволови клетки също от периферна кръв. Чрез игла, вкарана във вената на донора, кръвта преминава през машина за афереза, която разделя периферните стволови клетки от останалите. Останалата кръв се връща обратно в тялото на дарителя. Манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора. А той може да се откаже всеки един момент, защото донорството е доброволен акт.

Катя чака своя донор. Младата жена е завършила Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", специалност "Управление на международни бизнес проекти". После учила магистратура. Катя имала проблеми със забременяването, защото има заболяване на щитовидната жлеза. Въпреки тях младата жена родила момченце. Любовта към детето й дава сили да преодолява всички трудности. Кръстила книжарничката, която отворила във Варна на него - "АБВ-Боби". Младата Катя има една-единствена мечта - да види детето си пораснало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай