Катуница чака мъст от Цар Киро

Рашкови останаха само с два палата, НАП сложи единия на тезгяха

Катуница чака мъст от Цар Киро | StandartNews.com

Пловдив. Има дати, които времето не може да изтрие от паметта ни. Дати, написани с кръв. За Катуница това е 23 септември. Днес Ангел Петров, който преди 2 г. бе прегазен в Катуница от бус, пълен с пияни "придворни" на Цар Киро, щеше да е на 21 г. А приятелят му Павел Тонев да е пълнолетен. 16-годишното момче почина по време на бунтовете след убийството на Ангел, болното му сърце просто не издържа. Тази събота и неделя цяла Катуница ще сведе глава пред паметта на двете момчета. Селото обаче ще отбележи годишнината на тръни. Заради алтернативата Цар Киро пак да се върне на "трона" в селото, защото през октомври излиза от затвора. Тогава изтича присъдата му за отправени смъртни заплахи към вуйчото на Ангел - Веселин Христов. "Няма да забравим и няма да простим", надъхани са всички в селото. И единодушни, че няма да допуснат нито един член на фамилията да дойде пак в Катуница.
----------------------------------
"Цар Киро е много отмъстителен и очаквам злобата му да се стовари върху мен по някакъв начин", сподели вуйчото на Ангел - Веселин Христов, който вкара ромския бос в затвора. "Присъдата, която му дадоха, не е нищо за него, защото той е лежал много пъти и винаги е бил там като на почивка, както е и сега", убеден е Христов. За своя живот, казва, отдавна е спрял да се страхува. Но се боял, че Цар Киро е толкова безскрупулен и безсъвестен, че може да посегне на жена или дете. Христо смята, че Рашков е достатъчно нагъл, за да понечи да се върне в Катуница. "Цар Киро обича да провокира и сигурно ще направи опит да заживее отново тук. Но ако това стане, не мога да гарантирам нито за своите действия, нито за реакцията на другите хора", казва още Веселин. "След всичко, което се случи, нямат място тук", смята и кметът на Катуница Красимир Юруков. "Ако Кирил Рашков се върне дори за малко, пак ще стане същото каквото беше преди 2 г.", смята и Васил Васев, който е председател на създаденото след смъртта на Ангел и Павел сдружение "Да опазим децата на Катуница".
В действителност дори да искат да се върнат в селото

ромските велможи няма къде да живеят

От част от къщите, известни като палатите на Цар Киро, няма и следа. Съборени са след издадени заповеди, че са незаконни. Други пък стоят грозни, изпочупени и все още със следи от палежите в нощта след смъртта на Ангел. Около тях днес спокойно се разхождат майки с деца, нещо, което не е можело да си види преди 2 г., тъй като тук всички се плашели и криели от мургавите си комшиите. Две от къщите на фамилията в Катуница обаче са почти непокътнати. Едната е на дъщерята на Рашков - Събка. Щерката на Цар Киро обаче не е стъпвала в белия палат с огромна ограда от 2 г. Рашкови са сложили частна охрана, която да го варди. Това не попречи на трима апаши да атакуват имота преди 2 месеца. Двамата цигани и партньорът им българин приготвили цяло ремарке. Гласели се да изнесат килимите, ценности и посудата от дома на Събка. Цял ден се крили под ремаркето, което паркирали пред входа на палата. По тъмно, когато тъкмо решили да влязат,

гардовете ги сгащили на местопрестъплението

Вторият палат на фамилията е в другия край на селото. Той е на внука на Цар Киро, кръстен на дядо си. Като го строил, Кирил-младши сподели пред комшийките Еленка и Запрянка, че старият Рашков му дал парите. Вдигал я около 2 г., но малко преди да се нанесе, станал екшънът на 23 септември. А след него и Кирчо-младши попадна зад решетките. Междувременно къщата му бе обявена за продажба на търг от НАП заради дългове на фамилията. "Миналата седмица идва младо семейство да я разгледа", разказва 78-годишната баба Еленка. Заедно с наборката Запрянка споделят, че Кирчо Рашков не се е държал лошо с тях, дори им помагал, като им подарявал дърва и разни дребни неща. Категорични са обаче, че предпочитат новите стопани на къщата да са българи, а не роми.

Принц Ангел гаси борчове с хонорара от ВИП Брадър

Хонорарът на принц Ангел от "ВИП Брадър" 2013 вероятно ще стигне, за да покрие дълговете на фамилията Рашкови в данъчното. Сумата, която синът на Цар Киро ще получи, е тайна. Говори се, че звездите в Къщата обаче са се спазарили за хонорари средно по от 50 до 80 бона. Според запознати семейството дължи около 30 000 лв. за местни данъци - такса смет, данък сгради в село Катуница и автомобили на община Садово. В сряда частният съдебен изпълнител Константин Павлов от Пловдив е изпратил писмо до продуцентите на риалити шоуто с искане за запор на част от хонорара на сина на Цар Киро - Ангел Рашков. Тъй като обаче не всички задължения са на името на Ангел, той е поискал запор единствено на сумата, отговаряща на неговата част. "Сумата не мога да ви съобщя", каза пред "Стандарт" Павлов. Според запознати принцът дължи около 8000 лв. Павлов заяви, че от "ВИП Брадър" 2013 все още не са го уведомили дали са получили искането за запор. От екипа на риалити шоуто вчера казаха за "Стандарт", че към 15 ч все още не е пристигнало писмо при тях.

Мач и курбан в памет на Ангел и Павел

Паметта на Ангел Петров и Павел Толев ще бъде почетена този уикенд в Катуница. В събота е панихидата на гробищата. В неделя пък е футболният турнир, в който ще премерят сили агитките на "Левски", ЦСКА, "Ботев" и ветераните от селото. Бащата на Ангел - Атанас Петров, ще играе в отбора на ветераните. Пак в неделя съотборниците на Ангел от пловдивската школа по таекуондо ще го почетат с демонстрации. А на стадиона в Катуница ще се раздава и курбан, в чието приготвяне ще се включат родителите на Павел. На 23 и 24 септември вечерта пък ще има бдения и шествия под наслов "Няма да забравим!", които ще тръгват в 19 ч от паметника на момчетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай