Касата пак ни бърка в джоба

Ще плащаме хилядарки, ако искаме по-добра клапа или става

Касата пак ни бърка в джоба  | StandartNews.com

София. Болните хора ще трябва да плащат с хиляди, ако искат по-добра клапа за сърце или става след счупване. Причината е, че здравната каса прие нов ред за финансиране на медицинските изделия. От тази година тя ще плаща само най-евтиното изделие. Останалите пък хората ще трябва да си купуват изцяло сами. Досега касата даваше и за по-скъпите клапи или стави толкова, колкото струва най-евтината. Така пациентите доплащаха разликата. Отсега нататък обаче хората ще са длъжни да си плащат всичко.

Над 50 медицински изделия финансира здравната каса. Сред тях са клапи за сърце, стентове, стави, кохлеарни импланти, лещи за очи. Цените на всички обаче са високи. Най-евтиният стент за сърце е 1800 лв. Сърдечна клапна протеза пък струва минимум 3600 лв. Ставите започват от 1080 лв. Кохлеарните импланти за деца, които не могат да чуват, са 36 хил. лв. Транскатетърните клапни протези стигат 50 хиляди.

Причината за промените е, че искаме да спрем доплащането, досега нямаше човек, който да не е доплатил за медицински изделия, обясниха от касата.

Обещаха ни 100% безплатни изделия, а ще получим 100% платени, контрира обаче Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Освен пациентите и лекарите са настръхнали срещу новата методика. Според медицинските специалисти тя дори е опасна, защото ги оставя без избор в работата им.

Медицинските изделия са много специфични и не винаги най-евтиното е най-подходящо, категорични са те. Ако човекът е беден обаче, как ще си купи това, което му трябва, за да оздравее, питат специалистите. Промените ще демотивират напълно и по-заможните хора да се осигуряват. Тези изменения са още едно доказателство, че който има пари винаги трябва да си плаща за лечение, без значение, че има редовни здравни вноски.

Срещу новия начин на финансиране са и фирмите вносители на медицински изделия. Според тях той нарушава свободната конкуренция и силово пренаржда пазара като работи за най-евтините продукти.

Лекари и производители на медицинска апаратура ще внесат писмо с искания за промени на новото финансиране в НЗОК, МЗ и здравната комисия в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай