Камерите на КАТ остават "слепи" за ралитата с 200 км/ч

Клубът на Пол Уокър иска легални гонки

Камерите на КАТ остават "слепи" за ралитата с 200 км/ч | StandartNews.com

Бензинът в кръвта е диагноза. Болест, която те кара да настъпиш бясно газта, докато не заковеш стрелката на 250 км/ч. Двигателят ръмжи като разярена мечка, ти летиш и не ти пука. Нито че може да изхвърчиш от пътя, нито - че газиш закона.

Петък вечер, 20 ч, надлез "Надежда". Софийската ул. 202 гъмжи от живот. Тя е важна артерия, която свързва няколко от големите квартали с центъра. Магнит е и защото по нея са "накацали" куп супермаркети. Виктор и неговата компания от "Клуб 202" обаче няма да пазаруват тази вечер. А ще летят - с мръсна газ. Както всяка седмица малко след 20 ч те се събират с колите си на паркинга пред два столични магазина, за да подпалят бензина в кръвта си. Обичат да казват, че всяка секунда е ускорение, а всяка минута - километър. Да, газят закона. Но се оправдават, че е

по-добре да карат бясно, отколкото да се дрогират

Но си затварят очите за цифрите, според които именно скоростта, а не наркотиците убиват повече техни връстници. Не се стряскат и когато идолът им - Пол Уокър, се размазва с поршето си на 30 ноември 2013 г. Напротив - правят панихида за звездата от "Бързи и яростни" с гонка. Вечерта на 30 ноември на паркинга се събират над 500 автомобила - обещават си да го правят всяка година.
Повечето смелчаци от клуба на Пол Уокър в столицата се смятат на незаменими дрифтаджии ("дрифт" е техника на шофиране, при която шофьорът преднамерено извежда колата извън контрол чрез "презавиване) и вярват, че тяхното хоби ще стане спорт. Със сигурност ще е зрелищен, доказва шоуто, което започва малко след 20 ч. Тишината и тихите разговори на по бира за миг са прогонени от свистене на гуми. Шумът е толкова силен, че шофьорите, преминаващи по близките улици, се стряскат - набиват изплашено спирачки и намаляват скоростта, за да дебнат откъде ще изскочи джигитът, "подпалил" гумите си.

Стационарната камера на КАТ пък е "сляпа"

- не светва, защото вече е след 20,30 ч.
Дефилето на дрифтаджиите продължава. Колите се въртят бясно в кръг. Всички си имат имена - Sharlene, White Angel, The Beast, The green envy, Black Mamba. "Това си е страст. Доста скъпа, но все пак страст. Няма ден, в който да не мисля за колата и какво да й купя, за да стане по-пъргава", споделя участник в нелегалното рали. На вечер се правят от 2 до 20 старта - докато някой от квартала не "изпищи" и полицията не дойде да разгони състезателите. Истината е, че и съседи, и униформени са вдигнали ръце от щурите момчета, които всеки петък тероризират иначе тихия квартал. "Няма за какво да ни глобят, ние сме на паркинга. Понякога пишат актове за аптечки и фарове", смее се Виктор. Неговите приятели от "Клуб 202" признават обаче, че сред участниците на паркинга има и такива, които обичат да смесват алкохола с шофирането. И става опасно. Още повече, че от паркинга излизат на улицата и започват да се състезават насред минаващите коли. Момчетата признават с неохота как понякога стават инциденти. "Миналата седмица един

"Мерцедес" се удари в стълба

и сега лампата не свети", показва с усмивка приятел на Виктор. И докато от задната страна на паркинга няколко автомобила, сред които и "изпилена" "Лада" са тъкмо на старта на поредното състезание, идва патрулка. Полицаите паркират встрани и чакат. Момчета, пийнали повече бира, провокират униформените с реплики: "Елате, полицайчета!". Други се опитват да се "изнижат по терлици". Няма да им мине номерът - не и тази вечер. Идват още няколко патрулки, както и полицейски бус. Униформените правят импровизирано КПП на паркинга. Тази вечер рали няма да има - поне не край надлез "Надежда". За 10 минути целият паркинг се опразва. Дрифтаджиите отиват към друг "таен" сборен пункт. Истината е, че гонки се правят на няколко места в София. И те не са тайна за никого. "Ако излезете към 22,30-23,00 ч вечерта по по-големите прави булеварди, ще видите, че

на всеки светофар стартират

Отидете и вижте горе на "Бояна" на правата нова отсечка какво се случва нощно време!", признават състезатели. Гонки се организират още на бул. "Илиенско шосе", на бул. "Рожен", бул. "Ботевградско шосе".
Момчетата и момичетата с бензин в кръвта казват, че не държат да са непременно извън закона. Напротив - искат във всеки голям град да има писта за дрифт и рейсинг. "Не може вечно да ни гонят. Ние искаме да практикуваме нашето хоби, без да застрашаваме животи. Съгласни сме там да има полиция и заграждения", казват хората от "Клуб 202". От МВР на няколко пъти през последните години са участвали активно в дискусии за намирането на решение. Но резултат от тях засега няма. Иначе "врели и кипели" състезатели разказват, че по времето, когато пистата в "Божурище" е функционирала, нелегални гонки са били сведени до минимум.

Манията идва от Япония

Дрифтът възниква в Япония през 70-те, когато са на мода пистовите състезания. За негов "баща" се смята Кунимитцу Такахаши, чиято запазена марка била да подава много газ, влизайки в завоя, запазвайки скоростта и на изхода му. Примерът на пистовите състезатели запалил много "луди глави" в Япония, които започнали да карат така, но по планинските пътища, и станали първите дрифтъри.

Любов и Кристиян загинаха на мотор

Моторист и 25-годишната му спътница починаха на място след удар в мантинелата на Околовръстното шосе в столицата при гонка през април 2011 г. Двамата се движили с висока скорост в посока "Младост", когато мъжът изпуснал управлението на возилото и се забил в металните ограждения. 36-годишният Кристиян Христов и 25-годишната Любов Недялкова били заедно с група рокери на столична бензиностанция. Най-вероятно моторът е поднесъл на кръговото движение на бул. "Черни връх" и "Драгалевци" и така двамата са загинали на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай