Кали чака чудо от своя ангел пазител

Тумор в мозъка отнема зрението на 8-годишното момиченце, поразен е и говорът й

Кали чака чудо от своя ангел пазител | StandartNews.com

Болестта се връща 2 месеца след операцията, търсят 50 000 лв. за нова в Турция

Малката Калояна е едва на 8 г. и за жалост се сблъсква с ужаса - тумор в мозъка. Въпреки че диагнозата е зловеща, Кали вярва, че ще бъде отново здрава и пак ще ходи на училище и ще играе с приятелите си.

Трагедията връхлетява семейството на Кали внезапно, разказва майка й Павлина Енчева. В момента тя изцяло се е отдала на грижи за единственото си дете. "Бях на граждански договор като приемен родители. Грижехме се за момиченце, което е на възрастта на Кали. Двете много добре се разбираха. Беше в края на лятната ваканция. Една вечер след работа съпругът ми ги извика - децата играеха навън, и ги накара да напишат кратка диктовка, докато аз бях в кухнята. Докато приготвях вечерята, чух мъжът ми да казва: "Кали, какви са тези грозни букви?". Тя пише много красиво", връща лентата на кошмара Павлина. Двамата със съпруга й Енчо преглеждат тетрадката, а през това време Кали споделя, че я боли глава.

ПОДАЙ РЪКА

Всеки, който иска да помогне на 8-годишната красавица Кали отново да играе с връстниците си, може да го направи на разкрита за целта банкова сметка:

Калояна Енчева Енчева

IBAN: BG22 TTBB 9400 5526 8331 07
BIC: TTBBBG22
Societe Generale Expressbank

С майката на момиченцето Павлина можете да се свържете на тел. 0898 524 690

"Дадохме й вестник и то на търговска верига, за да видим какво може да прочете и така разбрахме, че изобщо не вижда дребния шрифт, а само едрите букви. Обясних й, че ще се наложи сигурно да сложим очила, като други деца от нейния клас. Освен оплакването от главоболие ми бе направило впечатление, че Кали увеличи количеството на вода, която пие - беше стигнала до 4 л на ден.

Тя никога не е боледувала, изключително здраво дете е, кърмила съм я до година и два месеца", разказва Павлина. На следващия ден тя води Кали при личния й лекар, назначават пълна кръвна картина и я пращат на офталмолог. "Изследванията показаха леко увеличен холестерол и двойно увеличение на утайката и ни пратиха на детски ендокринолог, който назначи хранителен режим и още изследвания на бъбреци. Когато обаче отидохме на очен лекар, при прегледа специалистът попита какво ни е накарало да тръгнем по доктори и да правим изследвания. Той ни каза, че симптомите при затлъстяване и тумор в мозъка се припокриват. И един от сигурните симптоми за раково образувание е увеличаване на пиенето на течности. Веднага ни изпрати за консултация с невролог и на скенер", разказва още през сълзи майката. Така съмнението на очния специалист се потвърждава. За да бъде още по-точна диагнозата, е назначен и ядреномагнитен резонанс (ЯМР), който Кали прави на 10 септември в Русе. Там отново потвърждават ужасната диагноза - тумор в мозъка, който се намира между двете полукълба, притиска хипофизата.

"Д-р Джендова от резонанса ни обясни, че мястото е кълбо от нерви и там са почти всички важни нервни окончания", плаче Павлина. Туморът засяга очния нерв на детето и то губи зрението си. Освен това до операцията започват и други проблеми - Кали започва да завалва при изговор някои думи, а за други - просто не се сеща, забравя ги. Бързо приготвят документите и на 18 септември, вместо да започне училище, Калояна постъпва в университетската болница "Св. Иван Рилски", където е оперирана. От епикризата става ясно, че част от тумора е отстранен, като по време на операцията лекарите са открили "няколко малки кистички, изпълнени с характерната течност, наподобяваща "машинно масло". Заключението е, че Кали е добре при изписването и няма усложнения.

"Когато я оперираха, се възстанови много бързо. Още след излизането й от упойка тя самата каза, че вижда отново добре. Вече не забравяше и думички и говорът й беше нормален", разказва още майката на детето. А бащата Енчо добавя: "Когато се прибирахме от София с колата, през целия път гледаше с широко отворени очи и се радваше на гледката, като непрекъснато възкликваше колко е красива есента с цветовете си и колко е красива природата". Семейство Енчеви и малката Кали смятат, че кошмарът е вече зад гърба им. На 3 октомври тя се връща в класната стая, където учителите й и съучениците й я посрещат с радост и са изключително внимателни, но... В първите дни на декември кошмарът отново се връща.

"Преди около две-три седмици Кали изведнъж започна да се оплаква пак от главоболие. На 6-7 декември забелязахме, че измества фокуса на очите си. На 8 декември беше на училище, а на 9-ти, като я заведох, предупредих класната й, че отново започна да не вижда добре. След първия час учителката ми се обади и поиска да я взема, защото тя не се чувства добре. Веднага отидохме на нов ядреномагнитен резонанс, който показа, че туморът се е възстановил напълно.

Искам детето ми да види подаръците си за Коледа, плаче майката. Тя и Енчо са признателни на лекарите в столичната болница, но са твърдо решени да опитат лечение в турска клиника. "Благодаря на всички, но явно у нас няма достатъчно добра техника. Не мога да си позволя на всеки 2-3 месеца да оперират детето ми, и то с такава диагноза" - казва бащата. От приятели и познати семейството намира контакти с турска клиника, но за операцията там са им нужни 50 000 лв., които не са им по силите. Енчо работи като полицай, а Павлина в момента е безработна.

"Щастливият момент в целия кошмар е, че още в самото начало на заболяването на Кали момиченцето, което бяхме взели, бе осиновено - на 4 септември. Така тя не се травмира - да става свидетел на мъките й. Днес продължаваме да поддържаме връзка и тя пита за Кали и й желае да оздравее", казва Павлина.

В дните, в които Калояна се връща в училище, написва в съчинение, че има ангел-хранител. Сега, когато коварната болест отново я е завладяла, малката сладурана казва, че е силна и вярва, че ще се оправи и отново ще е здрава.

От малка казваше - силна съм като Станка Златев, през сълзи споделя майка й. Кали учи в специализирано училище в Добрич с профил хореография, защото много обича да танцува. Освен това сред любимите й занимания е да прави това, което прави и мама. Обича да меси, едната от бабите й я научила да плете.

В Добрич на много места вече има поставени касички, за набиране на средства в помощ на семейството. Ръка за помощ в трудния момент са подали и от "Рефан". "Обадиха се от фирмата и поискаха да изпратим епикриза, за да видят заболяването. Благодаря на всички, които ни помагат. Ще направя всичко, за да събера парите, които ни трябват за лечението на Кали", категорична майка й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай