Калфин: Правителството ще стимулира отговорното родителство

Калфин: Правителството ще стимулира отговорното родителство | StandartNews.com

Стара Загора. "През февруари ще предложа на Министерския съвет промени в закона за семейното подпомагане, които да стимулират отговорното родителство", съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин при визитата си в Стара Загора в петък.

"Ще се опитаме цялата система на социални помощи да бъде насочена не към родителя, който преживява от различни видове помощи, а към детето, което има нужда да я получи", поясни той. Вместо пари на ръка родителите щели да получават помощи, за да посещават децата им детска градина, като държавата поема таксата, даде пример социалният министър. Той очаква промените в Закона за семейното подпомагане да бъдат приети от парламента в средата на годината.

Вицепремиерът Калфин коментира и другия "горещ картоф" между управляващите – реформите в пенсионната система. "Промени трябва да се направят, защото ако продължава да се замразява и кърпи сегашното положение, не само на настоящите, но и на следващите пенсионери ще бъдат с мизерни пенсии", категоричен бе Калфин. Той съобщи, че работната група в управляващата коалиция трябвало да е готова с промените в пенсионнната система до края на март.

"Минималните пенсии в България са под прага на допустимост, но бедността не се решава със социална политика, а със стимулиране на икономиката. Това, което може да направи социалната политика е да осигури малко повече чувство за справедливост, поне в тази област", посочи още вицепремиерът и социален министър. Според него пенсионната система, така както беше направена през 2000 г. действително е ощетила всички хора, пенсионирали се преди това и те взимат много по-ниски пенсии от от по-новите пенсионери.

Според доклад на Световната банка, който ще бъде публикуван до дни, 40 на сто от българите са в риск от бедност, а 18 на сто са бедни, обобщи на езика на цифрите тежката социална картина у нас вицепремиерът Калфин. Той участва в заключителната конференция по проект за работа с младежи в риск на пазара на труда „Шанс за младежи в риск" в Стара Загора в Българо–германския център за професионално обучение. Калфин се срещна и разговаря и със старозагорския градоначалник Живко Тодоров за някои социални проекти в общината.

При визитата си в Старазогарско Ивайло Калфин бе и в центъра за обществена подкрепа в Раднево, който предоставя комплекс от социални услуги, насочени към деца и семейства в риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай