Какво не знаем за Юда, предателя на Христос. Непознати факти

Антисемитизмът е основан на база неговия образ

Какво не знаем за Юда, предателя на Христос. Непознати факти | StandartNews.com

Той е най-големият злодей в християнската история. Ученикът, продал учителя си за 30 сребърника. Юда Искариотски.

ВИЖ ОЩЕ: Предателят Юда – злодеят, който промени историята

Предателската целувка, заради която по-късно Юда се обесва, слага началото на поредицата събития, превърнали се в темели на християнската църква – залавянето и бичуването на Христос, водевилния процес срещу него, разпъването му на кръст и Възкресението. Това дава основание на експертите по християнска история да определят Юда като един от най-важните персонажи в Новия завет. И въпреки това за него не се знае нищо.

Въпросът за произхода на Юда е обект на разгорещени дебати, пише vesti.bg. Според повечето експерти, името Искариотски не е фамилно, а показва, че той е роден в Кариот – град, намиращ се в Юдея, на юг от Йерусалим. „Едно от нещата, което отличава Юда от останалите апостоли, е това, че той най-вероятно не е от Галилея“, отбелязва професорът по религиозни изследвания от университета в Айова Робърт Каргил. „Иисус и останалите апостоли са от северната част на Израел, а името Искариотски на свой ред може да е доказателство, че Юда е от южната част, което би го превърнало в нещо като аутсайдер“, добавя той.

Други учени не са съгласни с тази теория. Според тях, името Искариотски свързва Юда с т. нар. сикарии. Това еврейско движение се зародило в Юдея в навечерието на Първата юдейско-римска война (поредица от въстания на евреите срещу римската власт в Юдея, избухнали в периода 66 – 73 г.).

Представителите му се противопоставяли на римското присъствие в Светите земи и извършвали нападения с нож на обществени места срещу римляни и техните поддръжници.

В Библията, обаче, не се споменава нищо за евентуална връзка между Юда и сикариите. Има и още важна подробност – историците смятат, че групировката била създадена след смъртта на Иисус.

„Най-важният факт за Юда, освен извършеното от него предателство, е връзката му с антисемитизма“, отбелязва на свой ред журналистът Джоан Акочела в своя статия, публикувана в списание „Ню Йоркър“ през 2006 г. Според нея, в продължение на векове в очите на повечето християни той бил библейски персонаж, обединяващ в себе си почти всички стереотипи, свързани с евреите.

След края на Втората световна война започнал своеобразен процес по реабилитирането му. Изследователят Уилям Класен, който е автор на книга, посветена на Юда, отбелязва, че разказите за неговото предателство изобилстват от неточности или откровени лъжи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай