Какво готвят звездите за Бъдни вечер

Изпитани рецепти

Какво готвят звездите за Бъдни вечер | StandartNews.com

Някои български знаменитости са изкусни кулинари и неведнъж са демонстрирали уменията си в различни тв формати. По празниците дузина от тях сами ще се погрижат за трапезата и ще заложат на изпитани ястия от техните лични тефтери със златни рецепти.

 Боб плакия от Марги Хранова

ПРОДУКТИ: 300-400 г боб, 2 моркова, 1/2 глава целина, 2-3 глави кромид лук, малко олио, сол, подправки по избор, джоджен за поръсване на боба.


ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Накисваме боба във вода предишната вечер. Изплакваме го и го слагаме да се вари на котлон. Когато запонче да къкри, изхвърляме първата вода. Наливаме нова. Прибавяме морковите и целината, нарязани на кубчета или ленти. Оставяме боба да се довари без сол или мазнина. Накрая приготвяме запръжката с малко олио и много лук, нярязан на полумесеци. Може да прибавим и мъничка част от боба. Накрая сипваме запръжката в тенджерата и слагаме подправки по избор – червен пипер, чесън, чубрица, сол, магданоз и др. Прехвърляме боба в глинен съд и го печем на бавен огън. Накрая го поръсваме с джоджен. Трябва да се получи много гъст и да се топи в устата ви като масло.

Ореховите чушки на Йорданка Благоева

ПРОДУКТИ: 20 сухи чушки, 1/2 кг шарен боб, 100-150 г праз или около 2 глави кромид лук, счукани орехи (колкото повече, толкова по-добре), подправки по избор: риган, чубрица, мащерка, сол, червен и черен пипер, олио и др.


ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сваряваме шарения боб, който сме оставили във вода поне за една нощ. Намачкваме го много добре. Прибавяме към него нарязания праз. Ако нямаме, го заменяме с главите кромид лук. Накрая слагаме много счукани орехи. Овкусяваме спрямо предпочитанията си. Заливаме старите чушки с вряла вода, за да омекнат. Пълним ги с боба и ги запичаме в много мазнина. Хубаво е да ги печем на бавен огън поне 2-3 часа.

Гювечът на Искра Радева

ПРОДУКТИ: 5 лозови листа, 5 зелеви листа, 5 сухи чушки, олио, сокът на един лимон. За плънката: около 700 г кайма, 1 ч. ч. ориз, 1-2 глави кромид лук, сол, черен и червен пипер, чубрица, сух джоджен.


ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Накисваме чушките в топла вода и ги оставяме за няколко часа да омекнат. След това ги отцеждаме. Вземаме зелевите листа и изрязваме твърдата им част. Отвиваме и размразените лозови листа. Приготвяме плънката, като задушаваме в малко олио каймата, ориза и нарязания кромид лук. Заливаме с 1 1/2-2 ч. ч. вода. Прибавяме и подправките на вкус. Разбъркваме добре и сваляме съда от огъня, преди оризът да е напълно готов. Със сместа пълним чушките и свиваме двата вида сарми. Изсипваме на дъното на керамичен гювеч малко олио. Слагаме няколко зелеви листа и върху тях редим първо от зелевите сарми. Поръсваме с 1/3 от лимоновия сок. Отново редим сарми, но този път лозови. Сипваме половината от останалия лимонов сок. Накрая редим и пълнените чушки. Наливаме вода, колкото да ги покрие. Накрая отново добавяме лимонов сок, а по желание може да поръсим с олио, чубрица, червен и черен пипер. Похлупваме съда и го слагаме в студена фурна, която включваме на максимална температура за 1 час. След това я намаляваме на 120 градуса за още 60 мин. Когато гювечът е готов, го оставяме във фурната до консумация, за да се смесят ароматите и вкусовете по-добре. 

И накрая - ето как Катето Евро прави питка за Рождество:

 Питка ала Катето Евро

 ПРОДУКТИ: 500 г брашно, 4 яйца , 1/2 кубче жива мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 100 г прясно мляко, масло 125 г, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прясното мляко се затопля. Вътре се сипва чаена лъжичка брашно, захарта, маята и се оставя за 10 мин. Брашното се пресява в купа. Яйцата се разбиват отделно. В брашното се прави кладенче, сипват се в кладенчето яйцата, киселото мляко, маята, солта и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса половин час. После се разделя на 3 топки, разточват се на кори с дебелина около половин сантиметър, намазват се с разтопеното масло обилно. Нареждат се една върху друга. Навиват се на руло и то се реже на пънчета около 5 см. Нареждат се в тава, намазват се с разбит жълтък и питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна около 30-40 минути.

/Ретро/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай